Varenummer SIM14448001

En kartplotter er kort fortalt en skjerm som viser deg nøyaktig hvor båten befinner seg i et elektronisk sjøkart. Kartplotterens funksjon er basert på en tilkoblet eller integrert GPS-mottaker som kontinuerlig oppdaterer båtens posisjon i kartet. Det elektroniske kartet ligger på en minnebrikke som settes inn i kartplotteren.
Den interne GPS-antennen i plotteren vil fungere godt nok i de fleste tilfeller. Men har du eksempelvis en innvendig montering hvor taket i styrehuset er av stål eller aluminium, må du regne med å montere ekstern GPS-antenne.
Det er også mulig å få kartplotter-funksjon på nettbrett, smarttelefoner og vanlige datamaskiner. Men det er viktig å være klar over at kartplottere har noen unike egenskaper som gjør den bedre egnet til bruk ombord.
- En kartplotter er meget lyssterk, som gjør det mulig å enkelt lese skjermen i skarpt sollys
- Er vanntett og tåler å stå ute over tid
- Har en dedikert funksjon og er derfor mer stabil i drift
- Lar seg enkelt fastmonterte i båt og benytter båtens faste batteri
Men det er også mulig å integrere nettbrett mot de fleste kartplottere via trådløst nettverk, slik at nettbrettet fungerer som en skjerm nummer to, men med plotteren som «master». På denne måten kan du bruke plotter og nettbrett om hverandre, der de egner seg best. Nettbrett er eksempelvis best når du skal planlegge en rute, mens plotteren er ideell til bruk utendørs i sollys og regnvær.
Kartplotteren er et fantastisk verktøy, og forenkler navigatørens jobb. Det er også derfor det desidert mest solgte produkt innen elektronikk til fritidsbåter. Når dette er sagt, er det viktig å ikke glemme at kartplotter kun er en hjelp i navigeringen. Det er minst like viktig å løfte blikket å se seg rundt, og ikke stole blindt på elektronikken.
Valgets kval - hvor stor skal kartplotteren være?
Hvilken størrelse du skal ha på kartplotteren vil være det første valget for de fleste. Både fordi tilgjengelig plass ombord ofte setter begrensing på størrelsen, og fordi skjerm-størrelse er den mest prisdrivende faktoren når du skal handle.
Lommeboka vil være begrensningen for mange, men ser man bort fra den faktoren, bør du forsøke å få plass til så stor plotter som mulig. Forutsatt at det ikke ellers er upraktisk, vil en stor skjerm kun by på fordeler. Eksempelvis blir det mye lettere å få oversikt når du navigerer, og skjermen kan med fordel deles i to kart over samme område med ulikt zoom-nivå. Har du tilkoblet radar eller ekkolodd er dette også lettere å bruke på en stor skjerm, og det fungerer bra å dele skjermen i to mellom f.eks kart og ekkolodd.
En annen viktig faktor er båtens fart. Å bruke en 7 tommers kartplotter kjennes veldig forskjellig i 6 eller 40 knop. Er marsjfarten din 25 knop eller høyere, er dette i seg selv en veldig god grunn til å kjøpe stor plotter.
Vi betrakter plottere i størrelsen 4-7 tommer som små, og at store er 9-16 tommer.
Vår mening er at du uansett bør unngå å kjøpe plotter som er mindre enn 7 tommer dersom du har mulighet til det. Det er veldig stor forskjell på bruksegenskaper fra en kartplotter på 5″ til en på 7″. Lar du kartet få hele plassen på en 7-tommer, er det akkurat stort nok til at det kjennes komfortabelt å navigere etter skjermen, i hvert fall så lenge hastigheten er moderat.
Touch-skjerm, knappe-betjening, eller begge deler?
Touch betjening er etter vår mening mer funksjonelt enn knapper. Betjeningen kan da legges opp mer intuitivt, og det går raskere både å lære seg, og å bruke. Imidlertid er det en ulempe dersom plotteren står utendørs og den brukes i regnvær. Det er nemlig slik at alle touch skjermer vil bli påvirket av en skikkelig regnskur, og sette i gang kommandoer som du ikke ønsker. Men står skjermen montert innendørs eller på annen måte beskyttet mot regn, er en ren touch skjerm det beste valget for de fleste. Merk deg også at de fleste skjermer med ren touch betjening, kan låse touch funksjonen, slik at du ved regnvær unngår å miste bildet der du befinner deg - men at du da også mister mulighet til å zoome og andre grunnleggende funksjoner.
Varenummer SIM13210001
Varenummer 02593-00
Varenummer SIM15219001
Varenummer E70639
En annen faktor man skal være klar over og som taler til fordel for knappebetjening er forholdene ved høy sjø, spesielt i kombinasjon med høy fart. Da kan bevegelsene i båten gjøre det vrient å betjene en touch skjerm og det er bedre å legge håndbaken inntil kanten på skjermen for støtte, og trykke på dedikerte knapper, zoome med et hjul o.l.
Varenummer E70535
Varenummer E70531
Varenummer 01884-00
Varenummer GPSMAP1022XSV
Varenummer 02593-00
Varenummer 02589-00
Noen få plotter-serier har både touch og full knappe-betjening, hvor du kan veksle på dette alt etter hva som passer situasjonen. De er som oftest de mest kostbare, men egentlig det ideelle valget for mange.
Varenummer 02111-00
Varenummer SIM13237001
Varenummer E70658
Varenummer E70656
Varenummer E70654
Varenummer SIM15405001
En variant som også passer noen er en touch-plotter tilkoblet et eksternt knappepanel. Da får du fordelen med begge typer betjening, og du kan samtidig ha kontroll på plotteren der du har armen, uten å måtte strekke deg. Dette er eksempelvis ideelt i innvendige styreposisjoner hvor plotter er montert et stykke fra fører, og det er plass til et ekstern knappe-panel f.eks i armlenet på førerstol.
Varenummer SIM12512001
Varenummer 02011-00
Varenummer 02011-01
Type betjening er også en smakssak - hvor mange som er vant til plottere med kun knapper gjerne vil fortsette med dette, og andre igjen synes det er utenkelig å ikke ha touch.
Tilleggsfunksjoner og integrering med annen elektronikk om bord
Mange av dagens kartplottere er såkalte «multidisplayer» som også kan brukes som skjermer for andre funksjoner enn kart. Det mest vanlige er ekkolodd og radar. Ved valg av plotter er det derfor viktig at du tar stilling til om du ønsker muligheten til å koble til radarantenne eller svinger for ekkolodd. Alle de største leverandørene har gode radarløsninger, så her er det nesten ikke mulig å ta et feil valg, men når det gjelder type ekkolodd og særlig svingere er bildet mer komplisert. Spør oss om råd for dine behov.
Varenummer E70210
Varenummer 02584-10
AIS-systemer koblet opp mot kartplotter har også blitt veldig vanlig utstyr om bord i litt større fritidsbåter.
LES EGEN ARTIKKEL I MAGASINET: Se og bli sett med AIS
Dersom du ønsker å integrere plotteren opp mot annen elektronikk om bord eller du planlegger å utvide systemet ditt i fremtiden, må du velge en plotter som passer inn mot de produktene du har, eller planlegger å kjøpe. Grunnleggende er at alle enheter snakker samme språk, f.eks NMEA2000, og videre bør enhetene være likest mulig i alder og oppbygging av programvare. For at enheter skal integreres best mulig, er det derfor en fordel at de er fra samme produsent.
LES EGEN ARTIKKEL I MAGASINET: La elektronikken snakke sammen med NMEA2000
Eksempler på hva slags informasjon du kan få på plotter-skjermen ved denne type integrasjon er; data fra vind, fart og dybdeinstrumenter, motordata og overvåkingskamera. I noen tilfeller kan du i tillegg styre autopilot direkte fra skjermen.
Varenummer YDEG-04N
Varenummer YDES-04N
Varenummer T70452
Varenummer E70354
Det er også mulig å bruke plotteren til å styre musikkanlegg og ikke minst til autopilotfunksjoner.
Varenummer 02829-00
Varenummer 02250-60
Varenummer MS-RA670
Varenummer MS-RA770
Varenummer MS-RA70N
Varenummer MS-WB675
Varenummer 02250-50
Kart til kartplottere
I dag finnes det tre leverandører av elektroniske kart til kartplottere - Navionics, Garmin Blue Chart og C-Map. Vær oppmerksom på at hver enkelt plotter vanligvis bare kan bruke en type kart, og at brikkeformatet i nye kartplottere er micro-sd.
Selv om det er forskjeller på produktene, og de hver for seg har sine styrker og svakheter, mener vi de alle i utgangspunktet tilbyr gode kart. Dersom kartet fungerer dårlig i en plotter er årsaken i de fleste tilfeller at plotter ikke har oppdatert programvare, er for gammel for kartet eller at plotterprodusent ligger etter med utvikling av programvaren.
Varenummer NSEUR_config
Varenummer NVEU_CONFIG_NEW
Varenummer R70794-NEU
Har du kart fra før av er det også mulig å oppdatere kartet til et nytt kart, eventuelt med annet brikkeformat.
LES EGEN ARTIKKEL I MAGASINET: Kartoppdatering til kartplottere