Varenummer LMM-1

Hvor du skal montere radarantennen?
– 5 steder å montere radomen på en seilbåt
En radar oppdager ikke nødvendigvis en fare så mye tidligere enn deg selv i strålende vær, men en radar kan se mål du ikke kan, spesielt i begrenset sikt. Og moderne radarer kan også varsle deg om potensielle farer før du har registrert at de finnes.
Du har bestemt deg for å montere radar på seilbåten din, men akkurat hvor på båten er det best å montere radaren - eller radomen? Radom er for øvrig navnet på huset eller «kuppelen» som ofte monteres rundt den spinnende radarantennen når de er beregnet for fritidsbåter og mindre nyttefartøy.
Det er i praksis to steder hvor radomen kan monteres: på masten eller over cockpiten. Det er flere hensyn som spiller inn på hvilket sted du velger, men Scanstrut har hele åtte ulike løsninger avhengig av om du vil montere radaren foran eller på siden av masten, på en egen radarmast, på akterstaget eller på en targabøyle over cockpiten.
I tillegg har vi også radarmaster fra en annen produsent: Båtsystem.
La oss starte med å avklare noen elementer som kan påvirke avgjørelsen din.
For det første vil høyden radarantennen er montert på påvirke ytelsen for hvor langt den kan "se". En radar benytter radiobølger som "ser" litt lenger enn siktelinjen. Jo høyere en radar er montert, jo lenger unna vil den motta mål fra.
Så da er det lett å tenke at radomen bør monteres så høyt som mulig? Men det er dessverre ikke fult så enkelt. Jo høyere opp den monteres, jo mer bevegelse vil påvirke den – spesielt på en seilbåt. Når du monterer noe i en seilbåt må du vurdere produktets vekt og plassering om bord, siden det kan påvirke seilegenskapene.
For de fleste båteier handler det mest om hvor det er mest praktisk å montere radaren, men en radar plassert høyt oppe i masten vil selvfølgelig påvirke egenskapene til en 25-30-fots seilbåt, mens du i en en turseiler på 40-fot+ antageligvis ikke vil merke noe i praksis.



Hvor mye påvirker radarens vekt og høydeplassering?
Båtdesignere tar i betraktning at ting som radar og rullegenoa ofte monteres på en seilbåt, så normalt er vekten og vindfanget deres allerede tatt hensyn til. Men for å ta et ekstrem-eksempel: Hvis du allerede har lagt til daviter, en vindgenerator og cockpit-telt på en mindre seilbåt med senkekjøl, og så velger å montere en radom i mastetoppen (ikke le, det har blitt gjort), hjelper du ikke akkurat deg selv eller båten din.
Du trenger ikke å kunne den eksakte vitenskapen, og det er ingen optimal høyde for montering av radaren.
Havet er sjeldent flatt og ubevegelig, så alle beregningene rundt dette er teoretiske og må tas med en stor klype (hav)salt.
Noen få tall kan hjelpe deg med å forstå «hvordan» og «hvorfor», og kan hjelpe deg med å ta et mer velinformert valg. Nederst i artikkelen finner du noen eksempler, men vil du hoppe over den delen kan du bare å gjøre det.
En radars begrensninger
Det som gjør en radar så nyttig å ha om bord er muligheten til å identifisere andre fritidsbåter, fiskebåter, bøyer, skjær og holmer, dag eller natt, i solskinn eller tåke. Men en radar har også noen begrensinger det er verdt å merke seg, men som kan reduseres med riktig montering.
Båtens krengevinkel kan redusere en radars effektivitet. Dette kan unngås ved å montere et selvnivellerende feste, som holder radaren horisontal i alle vinkler. Les mer om krengevinkel i avsnittet for spesielt interesserte lengst nede i artikkelen.
En radar har også en begrenset i rekkevidden for hvor langt den kan sende og oppdage. Magnetronantennen har typisk en rekkevidde på 48nm, mens en moderne CHIRP eller bredbåndsradar har kortere rekkevidde, vanligvis mellom 24 og 36nm.
Det er viktig å være klar over at en radar sender elektromagnetisk energi ved mikrobølgefrekvenser, så radarantennen må alltid monteres over hodehøyde. Den må aldri brukes når folk er veldig nær eller på linje med antennens horisontale akse.
Monteringsalternativer
Nedenfor tar vi for oss fordeler og ulemper ved disse monteringsalternativene
- Montering i mast
- Montering på mast
- Akterstagsbrakett
- Targabøyle
I tillegg finnes det ulike varianter av de forskjellige monteringsalternativene, f.eks. med selvnevillerende vugge. Vi viser også en rekke av de produktene vi gar i vårt sortiment, men ønsker du andre løsninger så bare ta kontakt. Vi har levert noen tusen radarer, til en rekke ulike båter, så sammen finner vi den beste løsningen for deg og din båt.

Montering i Mast
Forover - Side -Selvnivellerende
Mastmontering av radar er populært, både fordi radomen da er ut av veien og det gir litt større rekkevidde. Hvis det benyttes et enkelt feste, er dette også det mest kostnadseffektive alternativet.
Montering av radomen foran masten betyr vanligvis at den kommer i kontakt med forseilet. Men Scanstrut tilbyr beskyttelsesbøyler for å redusere faren for at seilet henger seg fast, og for å stoppe potensiell slitasje på seilet.
For å redusere sårbarheten er det også mulig å sidemontere radaren. Dette gjøres vanligvis på styrbord side, siden det det er størst sansynlighet for at skip nærmer seg fra styrbord (ref. COLREG,intesrnasjonale sjøveisregler). Her er radomen litt mer beskyttet, men man må passe på at ikke seilene gnager mot den.
Radomen må monteres enten med masten oppe, noe som vanligvis gjør det til en tomannsjobb, eller ved at masten legges ned, noe som kan øke kostnadene for installasjonen. Det er også verdt å huske at hver gang masten fjernes, må kablene også løsnes. Hvordan kablene føres fra masten til kartplotteren eller f.eks. et NMEA-nettverk på mest mulig hensiktsmessig måte må også vurderes. Den beste måten å gjøre det på vil avhenge av om båten din har en gjennomgående mast, eller om den står på dekk.
For å få best mulig ytelse ut av en mastmontert radom, anbefaler vi et selvnivellerende feste. De demper påvirkning fra båtens rullende bevegelse og holder radaren i vater, noe som gir antennen optimal rekkevidde uansett krengevinkelen til båten. På en mast vil et selvnivellerende feste kun fungere når radaren er montert foran masten, men siden radomen ikke er «limt» til masten skal det mer til før seilet setter seg fast.
Det er verdt å merke seg at montering av en radom nær masten noen ganger kan forårsake en blindsone der masten hindrer strålen.
Mastebrakett vugge (selvnivellerende)
Varenummer LMM-2
Mastebrakett for radar – montert forover
Varenummer SC21
Varenummer SC20
Varenummer M92722
Varenummer SC20-BLK
Mastebrakett for radar tilbehør
Varenummer SC29
Video: Hvordan montere radar i masten (Scanstrut Mast Mount)
Filmen viser hvordan en radar monteres i masten med en Scanstrut mast mount, i dette tilfellet en B&G Halo 20+ og en Scanstrut SC20 Mast Mount. Merk at filmen ikke er tekstet på norsk, men den er ganske selvforklarende.

Radarmast
Topp - Selvnivellerene – Dobbel montering
Hvis du ikke ønsker montering av radarantennen høyt oppe i båtens mast, er en radarmast akter på båten en velprøvd og populær løsning. Masten, eller stangen om du vil, kan enten monteres på dekk eller på en vinklet brakett festet til akterspeilet. Radaren kan monteres flatt på en topplate på stangen.
En radarmast er normalt ca 2 til 2,5m høye, og Scanstrut har f.eks.1,9m mastelengde for dekkfeste eller en 2,5m for akterspeilfeste. Dette holder radomen i en sikker høyde over manskapet, enten de er cockpiten eller på dekk.
Det følger ofte monteringssett med radarmasten, pass da på at det passer til din båt. Scanstrut monteringssett inkluderer et avstandsfeste for å feste stangen til båtens pushpit, samt et støtteben for å feste til dekket eller karmsiden, noe som gir stangen mer støtte og større stivhet.
Båtsystem har modeller som leveres med to støttestag, med feste for dekk eller pushpit. Båtsystem har også deler som gjør at du kan bygge en skreddersydd radarmast - eller for andre antenner, vindgenerator med mer.
Siden akterskipet innvendig på seilbåter ofte benyttes til lugarer eller stuverom er det ofte enklere å føre kabler fra en radarmast til en kartplotter ved roret eller ved kartbordet, enn å føre kabler fra bunnen av masten. Radarmastmontering har også fordelen av at den ikke trenger å kobles fra når båtens rigg fjernes. Avhengig av hvor du monterer den, kan det med enkelte radarmaster også være mulig å senke stangen hvis båten skal i opplag under en presenning, transporteres eller må inn for vedlikehold. Dette gjelder bla. Scanstruts radarmaster.
Montering på en radarmast gjør radaren mindre sårbar, og det kan også gi et ekstra «håndtak» hvis du skal entre båten fra akter
Det finnes også tilbehør som davit for påhengsmotorer, feste for solcellepanel og ekstra antennefester, noe som gjør radarmasten mer funksjonell.
Montering på radarmast holder også vekten og vindfanget lavere. Det øker imidlertid vekten på akterenden av båten noe, som kan påvirke båtens bevegelse til sjøs. Men det har sjelden noen praktisk betydning, og de fleste merker ikke noe i det hele tatt.
En lavere radareplassering reduserer rekkevidden både når den er horisontal og når den krenger, men i praksisk bruk betyr ikke forskjellen stort.
Å ha radaren lavere reduserer rekkevidden både når den er horisontal og når den krenger, og for de som ønsker å få det aller beste ut av systemet sitt anbefaler vi et selvnivellerende mastefeste. Men for de fleste vil det ikke ha så stor betydning i praksis.
Scanstrut radarmaster
Varenummer LMP-2
Varenummer LMP-1
Scanstrut radarmaster tilbehør
Varenummer SC110
Varenummer SC120
Båtsystem radarmaster
Båtsystem skreddersydd radarmast
Varenummer RA31206
Varenummer RA31209
Varenummer RA31208
Varenummer NMS307472
Video: Hvordan montere Scanstrut selvnivillerende radarmast
Filmen viser hvordan en radarmast med selvnevillerende vugge monteres, i dette tilfellet en Scanstrut LMP-1. Merk at filmen ikke er tekstet på norsk, men den er ganske selvforklarende.
Akterstagsbrakett
Selvnivellerende
Den enkleste måten å montere en radar på hvis vi teller antall hull man må bore er å bruke en akterstagsbrakett. Bortsett fra kabelføringen kreves det kun to hull.
Det finnes modeller der selve braketten enten er foran eller i bakkant av akterstaget.
På Scantruts modeller støttes radaren på braketten av en todelt 2,6 m lang aluminiumsprofil som holdes på plass av en nedre brakett og akterstagsfestet. En aktersagsbrakett gjør radaren mindre sårbar for skader, og holder vekten på radaren lavere enn vd mastefeste.
Aktersagsbraketten kommer med et selvnivellerende feste, og det er også mulig å montere aluminiumsprofilen på den ikke-bevegelige siden av et delt akterstag. Dette krever dog noe tilleggsutstyr, så spør oss hvis det er aktuelt.

Dessverre er ikke akterstagsbrakett egnet for eldre rigger der akterstaget justeres via litt klumpete eller brede akterstagstrammere. Du kan selvfølgelig erstatte disse mekanismene med slankere alternativer, men det vil øke kostnadene for installasjonen. På samme måte, hvis du har en targabøyle over cockpit eller et ekstra høyt cockpittelt, eller du tenker på å ha det i fremtiden, er kanskje ikke akterstagsbrakett den beste løsningen for deg. Hvis du derimot har et enkelt akterstag og kan montere den nedre braketten til dekket, akterspeilet eller akterstagsfestet, er en akterstagsbrakett en glimrende løsning. Om radaren monteres vendt forover eller akterover, avhengig av klaringen mellom radomen og storseilet.
- F1 og A1 er spesielt tilpasset for Raymarine, Garmin, Simrad, Lowrance og B&G bredbåndsantenner
- F2 og A2 passer Furuno radarer
Mastebrakett vugge (selvnivellerende)
Varenummer LMB-A1
Varenummer LMB-F2
Varenummer LMB-F1
Varenummer LMB-A2
Video: Hvordan montere en akterstagsbrakett
Filmen viser hvordan en aktersagsbrakett for radar monteres, i dette tilfellet en Scanstrut LMB-F2. Merk at filmen ikke er tekstet på norsk, men den er ganske selvforklarende.
Targabøyle
Ettersom behovet for strøm om bord øker, velger mange seilere å montere en spesiallaget bue eller targabøyle for å plassere solcellepaneler, vindturbiner og så videre. Targabøylen kan også gi plass til radar og andre antenner, ute av veien for alle i cockpit, så lenge de går fri av seil. Hvis du monterer dette fra bunnen av, kan du få produsenten til å inkludere et feste for radaren eller legge til en passende støtte for et selvnivellerende feste i designet ditt. Hvis dette ikke er gjort, kan fotavtrykket til en radom være Ø55-65 cm, noe som vil bety at du enten må montere færre eller mindre solcellepaneler eller flytte de eksisterende panelene dine ut mot siden av targabøylen. Scanstrut har et utvalg av såkalte power-towers som ofte er en perfekt løsning så lenge det er plass i høyden. Ikke bare har disse mye smalere fotavtrykk enn selve radomen, men de øker også høyden på radaren. Power-towers er tilgjengelig i lakkert aluminium, kompositt eller rustfritt stål.
Mange velger også å montere en egen radarmast i forbindelse med en targabøye akterut.
Føring av kabler gjennom en targabøyle kan være litt mer problematisk enn ved en radarmast eller akterstagsbrakett, og i tillegg må du ta hensyn til vekten av targabøylen solcellepaneler, brakett og radomen med mer, ved valg av denne løsningen.

Targabøyle i kombinasjon med radarmast.
Scanstrut Power Tower
Varenummer APT6003
Varenummer APT-150-01-BLK
Scanstrut Power Tower tilbehør
Varenummer HS-02
Varenummer APT-LB-01-BLK

Litt "radar-nerding" for de spesielt interesserte
Hvor mye påvirkes båten av vekten av en radar i masten?
Noen tall om radar og vekt
En eldre magnetronradom kan ofte veie rundt 10 kg, mens en nyere solid-state-radom ofte veier rundt 6 kg. Jo høyere radomen er montert desto mer vil den redusere båtens stabilitet.
I praksis vil noen båter miste litt stabilitet – men ikke mer enn at den krenger litt raskere og kan gi litt økt gyngebevegelse mens du ligger for anker. Om du i hele tatt legger merke til det eller ikke vil avhenge av størrelsen og formen på båten.
Å legge til en 10 kg radom med en selvnivellerende brakett (som veier ca 3,5 kg) 8 m over vannlinjen kan redusere den effektive ballasten 1 m under vannlinjen med 108 kg, og det øker jo høyere den er montert. Ta den til 16 m, og du har «mistet" 216 kg ballast. Ikke bare «fjerner" det ballast effektivt, det øker også påvirkning av vindstyrken. Jo høyere opp radaren er montert, jo større vil effekten av vindstyrke være.
Hvor mye påvirker monteringshøyden hvor langt radaren kan «se»?
Hvor langt unna radarsignalene kan oppdage en potensiell fare er selvfølgelig interessant og viktig, noe som igjen påvirker hvor lang tid du har til mulig kollisjon.
Hvis du sitter i cockpiten og øyelinjen er 2m over vannlinjen, kan du i teorien se 2,7 nautiske mil (nm). En radar i samme høyde vil kunne se 3,2nm. Det høres ikke langt ut, men det ville vært avstanden til et objekt hvis det nærmest ikke stakk opp over havoverflaten. Derfor, hvis objektet du ser på også er 2m høyt, ville avstanden du og radaren først ser den fordobles. Den totale siktlinjeavstanden er siktlinjen din til horisonten lagt til objektets siktlinje. Du vil derfor se det 2 meter høye objektet på 5,4 nm, mens radaren vil se den 6,4 nm unna.
Hvis du ser etter noen klipper som er 150 meter høye og øynene dine var 2 meter over vannlinjen, bør du begynne å se dem når du er 26 nm unna (objektets siktelinje på 23,6 nm + og din på 2,7 nm). På samme måte, hvis et skip er for eksempel 30 m høyt, vil det lengste det ville være mulig å se det fra være 13,3 nm (10,6 nm + 2,7 nm). Hvis det skipet reiser mot deg i 25 knop, er den maksimale tiden du trenger for å vurdere muligheten for en kollisjon litt over en halvtime (31 minutter), og mindre enn det hvis du seiler mot det.
Ved å bruke radar montert på masten 8m fra vannlinjen vil den ha en siktlinje på 6,3nm. Montert på en radarmast rundt 3,5 m fra vannlinjen, ville den ha en siktlinje på 4,2 nm. Forutsatt at objektet er det samme, vil det å heve radaren 4,5m høyere på masten gi deg i underkant av 5 minutter mer varsel. Hvis det nevnte 30 meter høye skipet var på vei mot deg i 25 knop, forutsatt at du har radaren satt til 18 miles og oppdaget skipet med en gang, ville du hatt 44 minutter med radaren 8 meter over vannlinjen eller 39 minutter med radarmast og radar montert 3,5 meter over vannlinjen.
Hvordan påvirkes radaren av båtens krengevinkel?
Hvis båten krenger 20°, vil en radom i 8m høyde bli senket med 48cm, mens en radom i 3,5m høyde vil bli senket med 21cm. Dette påvirker ikke effekten til en radar særlig mye, forskjellen fra topp og bunn av en gjennomsnittlig bølgehøyde påvirker mer.
Det som imidlertid gjør en forskjell, er den horisontale strålebredden til radaren når antennen krenger. De fleste radarantenner sender med en horisontal strålebredde på mellom 20-25°, noe som tillater 10°-12,5° over og under antennens horisontale akse. Etter 15 graders krengning reduseres effektiviteten til radaren fordi den på den ene siden peker mot havet, og på den andre siden mot himmelen. Dette kan unngås ved å montere et selvnivellerende feste, som holder radaren horisontal i alle vinkler.

Trådløs eller kablet radar?
Mange produsenter tilbyr trådløs radar, men det er en sannhet med modifikasjoner, ettersom radaren fortsatt krever en strømkabel som skal ledes dit radomen er montert. Og hvis du allikevel må monterer en kabel, kreves det ofte bare litt mer innsats å få plass til to. Noen seilere omfavner ny teknologi og velger trådløse systemer, mens andre er mer motvillige til å stole på Wi-Fi-tilkoblinger – en pause i en streamingfilm vil ha mindre betydning enn et tap i kommunikasjonen med radaren når du virkelig trenger det.
Når det er sagt så er det verd å påpeke at det er lite tilkoblingsproblemer med trådløse radarer, og kablede systemer er heller ikke ufeilbare. Det er imidlertid lettere å få tilgang til en radom på (nær) dekksnivå, enn en høyt oppe i en mast.