Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2500kr! Les mer

Hvordan montere kartplotter i seilbåt?

Plassering av kartplotter i en seilbåtcockpit

Hvis du har planer om å kjøpe en ny kartplotter bør du tenke  igjennom hvor du skal plassere den.


Har du en plotter montert fra før, og det er plass til den nye på samme sted er svaret enkelt. En del plotter-produsenter har også rammer som gjør at du kan erstatte den gamle modellen med en nyere i omtrent samme størrelse.

Men hvis løsningen er å kutte et stort hull et eller annet sted i cockpit er det mange som naturlig nok kvier seg litt. Heldigvis finnes det flere løsninger her hvor du slipper å lage et nytt hull, men la oss først se litt på plassering av kartplotteren.

Båter kommer i et utall former og størrelser, så det finnes ingen fellesløsning som er best for alle. Og hvordan akkurat du ønsker å bruke plotteren spiller også inn, sammen med størrelsen på selve plotteren.

Før du starter med å bore hull, og ta båten fra hverandre, bruk litt tid på å finne den beste plasseringen av kartplotteren, evt. annet utstyr, og ikke minst den beste veien for kablene.

Du trenger minst en strømkabel, men ofte kabler til ekkoloddgiver, vindinstrumenter og hastighet. Kanskje har du radar, autopilot, AIS eller Hi-Fi tilkoblet også. Noen av kablene kommer også med plugger du ikke kan ta av, husk at det minst må være plass til den største pluggen på kabelen der den skal trekkes.

Har du et NMEA 2000 system, eller tilsvarende er det som oftest bare en signalkabel i tillegg til strømmen, det gjør det alltid enklere. NMEA  krever 20 mm plass for å få igjennom pluggen, men husk at hvis du trekker andre kabler først må det være 20 mm i tillegg til de.

Hvis dette er den eneste kartplotteren om bord er det fornuftig at den er synlig fra rorplassen, og helst innenfor en armlengdes avstand. Da kan du med et blikk se hvor du er, og har du AIS eller radar tilkoblet kan du også se potensielle farer. Det er også en stor fordel å slippe å forlate styreposisjonen for å gå under dekk til en kartplotter ved kartbordet, hvis det f.eks. går en alarm du må skru av. For de aller fleste båter og båtbrukere er det mest hensiktsmessig å ha kartplotteren i cockpit.

Mange kartplottere leveres med en eller annen form for brakett, noe som kan være fornuftig hvis plotteren skal monteres ved kartbordet eller i en motorbåt. Men i cockpiten til en seilbåt er det tauverk som kan sette seg fast, og det er bokstavelig talt armer og ben som lett river med seg en plotter montert i brakett. I tillegg er den mer utsatt for tyveri, siden det bare er å løsne skruene og koble av kablene. Så for å unngå disse ulempene velger mange i stedet å montere kartplotter, og eventuelt andre instrumenter, mer robust og sikkert i en såkalt deck pod, ofte bare kalt pod. Vi har valgt poder fra Scanstrut. Vi synes de er det beste på markedet, og de velges også ofte av båtprodusentene selv.

Video: Hvordan installere kartplotteren i en pod

Filmen viser hvordan en kartplotter i en Scanstrut Scanpod, i dette tilfellet en B&G Zeus3 i en Helm Pod. Merk at filmen ikke er tekstet på norsk, men den er ganske selvforklarende.

Plassering av kartplotteren

Det er i all hovedsak fire plasseringer for kartplotteren i en cockpit. Avhengig av båttype kan det hende at bare en eller to av de er praktiske for deg. La oss se litt nærmere på mulighetene.

Kartplotter ved rattet

Den desidert mest populære plasseringen av kartplottere på seilbåter med ratt er nettopp rett foran rattet. Da har rormannen all informasjon og styring av plotteren så tilgjengelig det er mulig. Pass bare på at plotteren ikke plasseres for lavt, å måtte ta armene gjennom ekene i rattet er både upraktisk og direkte farlig. Er en autopilot i drift er den kraftig nok til å knekke armer, og selv uten kan det være ekstrem kraft, spesielt i mye vind og med et ubalansert ror. Kartplotteren skal alltid betjenes over rattet.

Den største ulempen med denne plasseringer er at den normalt kun sees fra styreposisjonen. Seiler du med autopilot, og er lenger foran i cockpit for å skjøte inn litt på forseilet eller søke litt ly bak sprayhooden vil du ikke se skjermen.

En annen ulempe i dag hvor det stadig er mer vanlig med doble ratt, er at du vil trenge to plottere og to pods. Alternativt må du godta at du bare kan navigere fra det ene styreposisjonen, og ikke den andre. En løsning her kan være å montere kartplotteren på cockpitbordet, se mer om dette nedenfor.

Noen båter har satt av plass til en mindre kartplotter og/eller instrumenter i forbindelse med kompasshuset, eller som en del av innfestingen til rattet. Har du ikke dette, eller du ønsker en større kartplotter enn det er plass til er en pod som oftest den beste løsningen.

Helm Pod

Har styreposisjonen pidestall med rørramme foran rattet vil en såkalt helm-modell være en god løsning. De fås for plottere opp til 16 tommer gitt at det er plass.

Rail Pod og Arm Pod

Er det rørramme, men ikke plass til en plotter foran den kan en Rail Pod som monteres på toppen av rammen være en mulighet. Det finnes også armmonterte poder, hvis du ønsker plotteren montert litt på siden av pidestallen. Både Rail Pod og arm pod fås for plottere fra 7 til 9 tommer.

Flex Mount

Har du en pod fra før kan Scanstruts Flex Mount System gi denne en god montering. Disse kan også vris, hvis du ønsker å se skjermen fra en litt annen vinkel.

Deck Pod

Mangler pidestallen din rørramme kan en Deck Pod gjøre nytten. Den krever en liten flat overflate å monteres på, noe det er på mange pidestaller eller i forbindelse med kompasshsuset. En fordel med disse er at de kan vris og vinkles, slik at plotteren også sees fra andre steder enn kun bak rattet, f.eks. hvis du sitter ute i borde. De kan også monteres opp-ned, dvs i taket - mer om det rett nedenfor. Finnes i versjoner fra 7 til 16 tommer.

Karplotter montert i eller på taket

Det er også mulig å montere kartplotteren på hyttetaket, enten rett foran nedgangsluken, eller på en av sidene av denne.

Katamaraner har ofte fast tak over deler av cockpit, og det finnes båter med targabøyle. Da kan en kartplotter monteres i taket, enten i forkant av nedgangen til salong, eller til sides for denne.

En stor fordel her er at den er synlig for alle i cockpit, og den er godt beskyttet bak vinduer eller sprayhood. Dette bidrar også at den er lettere å lese i kraftig solskinn.

Ulempen er at den kan hindre sikt fremover for rormann. Den kan også bli mer sårbar hvis du seiler med sprayhood nede. En del båter har storseilskjøte i fremre del av cockpit. Skjøtet kan henge seg fast i plotteren medvinds, siden skjøtet da noen ganger blir slakt.

Den nevnte Deck Poden er utrolig fleksibel. Ikke bare har den et kulehode-feste, men den kan like gjerne monteres opp ned, hvis du har en targabøyle eller fast tak over deler av cockpit. Produktene ser du rett ovenfor.

Mange seilbåter har skjøter og fall trukket over taket på sidene av nedgangen til salongen, med vinsjer og avlastere som kan skape utfordringer for plassering av kartplotteren her. Det kan dog være mulig å få laget en brakett som plasseres over linene, og bruke Scanstruts geniale dekkgjennomføringer for å trekke kablene mellom tauverket og gjennom hyttetaket på en vanntett måte. Ulempen kan være at den begrensede valgfriheten på plassering gjør at plotteren blir vanskelig å lese fra enkelte vinkler, og at det blir tungvint for rormannen og betjene kartpoltteren på egenhand. Brukes braketten som følger med plotteren bør den demonteres når båten forlates for å redusere sjansen for tyveri, men hvis man velger en pod-løsning får man både bedre sikring og en skjerm som kan vris og tiltes for bedre synlighet. Den krever også et veldig lite fotavtrykk.

Kartplotter montert på skott mot salong

Å montere plotteren på en mer eller mindre vertikal flate er en populær løsning, spesielt for mindre båter med rorkult.

Plotteren er lett synlig for alle i cockpit, men hvor lett den er å lese hvis du. f.eks sitter på riper på motsatt side av plotteren er avhengig av faktisk vinkel og kvalitet på selve skjermen.

Den kan normalt nås fra styreposisjonen når du sitter på samme side som plotteren, men ikke like enkelt fra motsatt side.

Plotteren er ganske beskyttet med en slik montering, men skjermen kan skades hvis man treffer den med en albue eller et vinsjhåndtak. Tauverk kan legge seg foran skjermen, men det ord et jo enkelt å fjerne – og mannskapet kan skygge for utsikten når de slipper ut eller vinsjer inn skjøtet.

Den enkleste og mest ryddige måten å plassere en plotter her er å lage et stort hull i skottet som passer til kartplotteren, men det er også det mest «dramatiske» og krever at du vet hva du driver med. En annen mulighet er å få laget en ramme som omkranser plotteren på skottet.

Å montere i en ramme på overflaten kan være upraktisk for mange modeller, og øker sårbarheten. Å lage et stort hull i skottet er tryggere, men båten varer lenger enn en kartplotter og det er ikke sikkert de nye i samme størrelse har akkurat samme mål. Da må du enten kjøpe en større plotter og lage et enda større hull, eller montere en plate for å dekke over det eksisterende hullet. For så å lage et nytt hull i denne. Glassfiberskottet kan selvfølgelig også tettes så den blir tilnærmet nytt, men det krever kunskap og erfaring – å sette bort den jobben blir fort kostbar.

Montere kartplotter på cockpitbordet.

Hvis båten din har to ratt kan du starte med å spøre deg selv om du trenger to skjermer, eller om du klarer deg med én. Holder det med én må du i utgangspunktet avgjøre hvilken side du skal ha plotteren på. Hvis båten din er utstyrt med et midtstilt fastmontert cockpitbord kan også et tredje alternativ være mulig, montering på akterenden av dette bordet. Bruker du braketten som følger med plotteren må du normalt fortsatt velge hvilken side du skal se skjermen fra. Bytter du den ut med en Deck Pod kan du derimot vri plotteren mot begge styreposisjoner. Har bordet kraftige håndrekker å holde seg i er det også mulig å benytte en Rail Pod på disse, men kartplotteren vil da stå noe mer utsatt til.

 

Ulempen med en bordmontering kan være at det blir litt mer komplisert å legge kablene dit, og det kan være litt mer tungvint å betjene kartplotteren enn hvis den er rett forut for rattet.

En ekstra fordel med denne monteringen er at siden den kan roteres 360 grader kan den også snus 180 grader, og har du en MDF med streaming-muligheter, kan dere f.eks. se en film eller en fotballkamp i cockpit.

Skal du montere noe mer?

Har du allerede bestemt deg for å montere en kartplotter, tenk nøye i gjennom om det er noe annet du også ønsker å montere. Det kan være fornuftig å legge klart trekkliner (f.eks. 3 mm) for fremtidige instrumenter når du allikevel skal gjøre en jobb her. Men kanskje du ønsker å installere en UBS-lader i forbindelse med poden, slik at du, familie eller mannskap kan lade smarttelefoner og nettbrett i cockpit. Et ekstra håndsett til VHF-radioen er også noe mange ønsker å montere her.

Scanstrut har også mindre pods tilpasset en eller flere instrumenter, som vindinstrumenter, dedikerte eller multi-instrumneter for fart, dybde, autopilot, AIS med mer. Disse festes på rørrammen på pidestall direkte, eller via en arm for å få de ut på siden.

Vi er klare for å hjelpe deg!

Å installere en ny plotter gir deg en unik mulighet til å redesigne styreposisjonen noe, slik at den passer best mulig til deg og din båt. Dette kan vi å hjelpe deg med, enten det er i butikk, på e-post, telefon eller chat.