Meny Lukk

Slik sjekker du redningsvesten

Barn med Spinlock Cento-vest

Gambler du med familiens helse og sikkerhet? Selvfølgelig gjør du ikke det. Likevel hende det ofte at oppblåsbare redningsvester blir liggende i båter i årevis uten at de blir sjekket. Dette skaper en falsk sikkerhet. Gamle redningsvester kan være ubrukelige, og i verste fall livsfarlige.

Derfor arrangerer Redningsselskapet Sjekk-vesten-dagen hvert år, og har i denne forbindelse åpen base, der du kan ta med deg vesten og få sjekket den. Du kan lese mer om dette hos Redningsselskapet: Sjekk-vesten-dagen. Her kan du også se video av hvordan du sjekker vesten.

Før sesongen starter skal du blåse opp redningsvestene dine og la dem ligge i 24 timer. Hvis vesten fremdeles er hard, fungerer den som den skal. Hvis luften forsvinner fra vesten, bør du anskaffe en ny vest eller sende den inn til forhandleren for en sjekk.

Du kan selv utføre tre enkle tester for å forvisse deg om at redningsvestene dine holder mål i den kommende sesongen:

Trykktesten

Blås først opp vestene gjennom munnstykket til de blir “steinharde”. Hvis du blåser opp vesten med lungene, legger du igjen fukt i vesten som ikke tørker opp, og materialet i vesten vil over tid bli svekket av denne fuktigheten. Bruk derfor en sykkelpumpe, gummibåtpumpe eller liknende.

La vesten ligge over natten i et rom med så jevn temperatur som mulig. Da slipper du å ta hensyn til hardhetsforskjellen grunnet temperatursvingning når du vurderer vesten påfølgende dag. Dagen etter skal ikke vesten se ut som “en slapp ballong”. Man må regne med at vester ikke alltid er like harde dagen etter – men de skal absolutt ikke være tomme for luft.

Hvis vesten er «slapp», skal du blåse vesten opp igjen og se etter hull eller rifter – kanskje en fiskekrok har vært nærgående? Dersom lufttapet er betydelig på en nyere vest, og du ikke finner noen logisk årsak, bør du ta kontakt med stedet der vesten ble kjøpt slik at de kan undersøke saken.

Sjekk av CO2-flaske og utløsermekanisme

Når trykktesten over er gjennomført står sjekk av CO2 flaske og utløsermekanisme for tur. Vær klar over at mange vester ikke har automatisk utløsermekanisme, men en snorutløser hvor man “drar i snora” dersom man havner i sjøen.

Skru løs CO2-flasken fra vesten. Sjekk toppen – er det et markert hull der så betyr det at vesten har vært utløst.

Dersom CO2-flasken ser grei ut ser du etter gramvekten på patronen som er stemplet inn på flasken. Ta en sjekk på kjøkkenvekten – dersom vekten stemmer betyr dette at patronen er klar for videre bruk.

Utløsersett og CO2-patroner

Var denne artikkelen nyttig?

Gi artikkelen 1 til 5 stjerner etter hvor nyttig du synes den var

Vi beklager at denne artikkelen ikke var nyttig for deg

Vi vil gjerne vite hva du synes vi kan forbedre!

Les også: