Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2500kr! Les mer

Problemfritt med kompositt

I september får du 20% rabatt på alt utstyr fra Trudesign, rabatten trekkes fra ved utsjekk.

Stadig flere innser at det er gammeldags å bruke skroggjennomføringer og rørdeler laget av metall, og at fordelene ved plast-kompositt er overveldende sammenlignet med tradisjonelle produkter.

Tar man utgangspunkt i et kvalitetsprodukt som f.eks Trudesign, er det svært få ulemper ved å benytte kompositt i skroggjennomføringer og rørdeler, men derimot veldig mange fordeler:

  • Materialet tåler temperatursvingninger bedre - særlig er faren for frostskader mindre, og produktene har vist seg å tåle oppvarming ved brann.
  • Produktene bibeholder alle egenskaper fra minus 20 til pluss 110 grader.
  • Problemet med korrosjon og tæring/elektrolyse eksisterer ikke.
  • Produktene er grundig testet, og har en rekke maritime sertifiseringer
  • Produktene er bestandige mot kjemikalier og tåler diesel, bensin og bunnstoff
  • Generell levetid på produktene er meget god og kuleventilen er slitesterk og beholder full funksjon etter langvarig bruk.
  • Sortimentet er gjennomtenkt og komplett for de fleste behov i båt.
  • Produktene er dyrere enn hyllevare i metall, men tar man levetid og sikkerhetsaspektet med i betraktning er prisen etter vår mening god.

Trudesign er produsert i glassfiberarmert nylonkompositt som gir stor styrke og lav vekt. De er produsert i standard størrelser og med standard BSP-gjengedimensjoner. Det er derfor enkelt å bruke produktene sammen med standard rørdeler i metall.

Trudesign-produktene, som er utviklet og produseres i New Zealand, har ISO 9093-2 godkjenning og testsertifikat for maritim bruk av International Marine Certification Institute (IMCI) og Bureau Veritas, CE-godkjenning, og godkjenning fra ABYC.

Montering av Trudesign

Bruk Loctite 55 rørtettingssnor, Loctite 5331 eller Sikaflex 291 på gjengene når du monterer Trudesignprodukter sammen. Dersom du eksempelvis monterer en Trudesign kuleventil på en gjennomføring av stål eller bronse, kan du bruke Loctite 55 eller Sika 291.

Ved montering og tetting av Trudesign skroggjennomføringer kan du bruke Sika 291 eller to-komponent epoxy.

Les ellers monteringsinstruksjonen som følger produktet.

Litt mer historikk

For 30-40 år siden ble det i hovedsak benyttet bronse i skroggjennomføringer og tilhørende utstyr når dette ble montert i fritidsbåter. Bronse egner seg meget bra til dette formålet og holdbarheten på disse produktene var relativt sett svært god.

Av flere årsaker, men hovedsakelig på grunn av prispress, gikk de fleste produsenter bort fra bronse, og produksjonsbåter ble levert med gjennomføringer og kuleventiler i ulike typer legeringer av stadig dårligere kvalitet.

Parallelt med denne utviklingen kom det alternative produkter på markedet produsert i kompositt-plast.

Skepsisen til disse produktene har vært stor, og vi kan trygt si at de fleste båtmiljøer var sene med å ta i bruk komposittplast. Dette til tross for at produktenes gode egenskaper har vært gjennomdokumentert i minst 20 år, og at de mest kvalitetsbevisste verft som eksempelvis Nautor Swan i Finland tok denne type produkter i bruk allerede på slutten av 90-tallet.