Meny Lukk

2019-nyhet: Raymarine Element kartplottere

Skjermen på Raymarine Element-serien har hele 1500 nits lysstyrke, og er enkel å lese selv i sterkt sollys

Raymarine lanserer en ny serie kartplottere: Raymarine Element. Kartplotterne i Element-serien ligger mellom den enkle Dragonfly-serien, og nettverkskartplotterne i Axiom-serien. Det er imidlertid mye spennende i Element, særlig for deg med daycruiser, bowrider eller pilothouse-båt.

Modellutvalg

Element leveres i seks utgaver: 7-, 9- og 12-tommer, med og uten ekkolodd. Alle kartplotterne er basert på Raymarines operativsystem Lighthouse, men i en forenklet versjon som kalles Lighthouse Sport. Alle Element-modeller har firekjerners prosessor, som er identisk med prosessoren i storebrødrene i Axiom-serien. Dette er en svært rask prosessor, som gir kjapp tegning av kart, jevn 3D-visning og umiddelbar respons. I tillegg har alle modellene en helt ny skjerm, med en lysstyrke på 1500 nits, overlegen alt annet vi har sett. Lysstyrken sikrer at det er lett å lese skjermen, selv i sterkt sollys. Element-serien har kun tastaturbetjening.

Raymarine Element med 7-tommer, 9-tommer og 12-tommers skjerm

Heftig ekkolodd

Element-modellene med ekkolodd leveres med storebror Axioms RealVision-ekkolodd, som har høstet god omtale og blitt tatt godt imot i markedet.

I tillegg byr Element på en nyhet: HyperVision. HyperVision er et 1,2 mHz ekkolodd, som gir mye høyere oppløsning, og dermed tydelige tegninger av fisk, strukturer og vegetasjon under vann.

Ekkolodd i standard CHIRP-modus oppgis til å ha en maksdybde på 274 meter, DownVision-modus til 183 meter, mens Side- og RealVision-modusene skal kunne gi bilder ned til 91 meter. HyperVision sies å fungere ned til 30 meter. Vi bør merke oss at dette er under optimale forhold, og realistisk sett er det mye som kan påvirke ekkoloddets maksdybde, som temperatursjikt, saltinnhold, vanntyper, støy og så videre.

Uten nettverk, men med de viktigste funksjonene

Raymarine Element er ikke en nettverksplotter. Den kan ikke settes opp sammen med andre skjermer, noe man gjerne vil hvis man har flere styreposisjoner. Den har støtte for SeaTalkNG/NMEA2000, men kun for enkelte datatyper – AIS, drivstofftankmåler, motordata, retningssensor og overføring av GPS-posisjon til VHF for DSC (Digital Selective Calling – direkteanrop) eller nødmelding (distress).

Du kan koble til opptil 4 NMEA2000-tankmålere og inntil 2 NMEA2000-motordatagivere.

Fra april 2019 støtter også Element-kartplotterne seilfunksjoner. Dette krever givere til vind og logg tilkoblet i nettverket.

Lag dine egne undervannskart

Element-plotterne byr også på muligheten for å lage dine egne undervannskart, med den nye teknologien RealBathy. RealBathy lagrer høyoppløste dybdekart basert på data fra ekkoloddet. Det er ikke nødvendig med kartbrikke for å bruke RealBathy, men en tom minnebrikke må til for å lagre dataene.

Raymarine Element-modeller:

Tilbehør til Raymarine Element

Oppgraderer du fra Dragonfly?

Hvis du oppgraderer en Raymarine Dragonfly-kartplotter, kan du benytte eksisterende ekkoloddgiver med denne overgangen.

Var denne artikkelen nyttig?

Gi artikkelen 1 til 5 stjerner etter hvor nyttig du synes den var

Vi beklager at denne artikkelen ikke var nyttig for deg

Vi vil gjerne vite hva du synes vi kan forbedre!

Les også: