Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2500kr! Les mer

Hummerfiske - alt du trenger å vite

Hummerfiske

Hummeren er en av de største krepsdyrene i norske farvann, og er sammen med sjøkrepsen noen av de flotteste og beste norske råvarene vi kan sette på bordet. Den gode smaken og begrenset tilgang gjør dette til en kostbar matvare i butikken, men heldigvis går det an å fiske, eller fange, den selv.

Men siden hummeren er en ettertraktet delikatesse, er derfor fisket etter denne havets kardinal også strengt regulert.

Vi vil i denne artikkelen fortelle litt om hummeren og reglene rundt hummerfiske, samt fortelle litt om noen Garmin-produkter som kan gjøre det enklere å få kloa i den folkeskye delikatessen. Til slutt vil vi også gi noen tips om hvordan du etter vår mening best tilbereder og nyter hummer.

Europeisk hummer

Den norske hummeren er den samme som europeisk hummer (Homarus gammarus). Den har normalt en blåsvart farge, og med 5 par ben er den i tifotkreps-familien. Det første benparet er klørne, en stor knuseklo den bruker på byttedyr, og en mye mindre skjære- eller sakseklo den bruker som våpen.
Den kan bli opp til ca 50 cm lang, og veier i Norge opp til ca 6 kg. Hunnene kan bli opp til 70 år gamle, mens hannene gir seg på ca 40 år. De blir kjønnsmodne et eller annet sted mellom 5 og 13 år gamle, og er da som oftest fortsatt mindre enn minstemålet på 25 cm.

Den europeiske hummeren lever vanligvis ned til 50 meters dyp, men finnes også ned til 150 meter. Den er relativt stedbunden, og trives godt på taregrudd steinbunn med steiner, huler og kløfter der den kan gjemme seg. Er det myk bunn graver den huler for å skjule seg. Kan trekke opp mot grunnere vann om sommeren, den trives best mellom 10 og 20ºC.

Hummeren er mest aktiv om natten, og går da aktivt på jakt etter byttedyr. Den lever blant annet av blåskjell, snegler, eremittkreps, børstemark og åtsler.

Hummeren er mest aktiv om natten, og går da aktivt på jakt etter byttedyr. Den lever blant annet av blåskjell, snegler, eremittkreps, børstemark og åtsler.

Hummeren finnes langs kysten fra svenskegrensen til Trøndelag, men det har også dukket opp noen i Nordland.

Amerikansk hummer

Det har også blitt fanget noen få utgaver av den amerikanske hummeren (Homarus americanus) i Norge. Mest sannsynlig er det hummer som er plassert i  lagringsteiner, og at de har klart å rømme.

Den amerikanske hummeren står på fremmedartlisten (tidligere Norsk svarteliste) , og er ikke ønsket i norske farvann siden den kan bli vesentlig større, helt opp til 1 m lang og 20 kg). Den kan dermed fordrive sin europeiske slektning, og er i tillegg smittebærere for en rekke farlige hummersykdommer.

Det er ikke så lett å skille artene uten en DNA-analyse, men den amerikanske hummeren er vanligvis grønn til brun-oransje, i motsetning til den vanligvis blåsvarte europeiske hummeren. Men begge artene opptrer relativt regelmessig i avvikende fargevarianter. Vanligvis har amerikahummer en pigg eller flere på undersida av pannehornet rostrum

Mistenker du fangst av amerikansk hummer bør du si i fra til Fiskeridirektoratet.

Hvordan gjøre hummerfangst litt enklere?

Er ekkoloddet ditt i form og klart for ny hummersesong? Kjenner du til det som har skjedd med ekkoloddteknologien i løpet av de siste årene?

Ny teknologi trenger ikke å koste mye. Garmins løsninger starter allerede på ca 1700 kroner!

Ekkolodd

Selv om salget av kombinasjonsløsninger med både ekkolodd og kartplottere øker selges det fremdeles mange rene ekkolodd.

Når du er ute etter fisk, fiskeplasser og ikke minst bunnforhold hvor hummeren trives så gir Garmin Striker deg valuta for pengene. Jakten på de bratte skråninger og steinrøysene er spennende, og et moderne ekkolodd er til veldig god hjelp.

Garmin Striker

Garmin Striker er en serie fiskeekkolodd med klare og fargerike skjermer, og en hyggelig prislapp,. Striker kommer i størrelser fra 3,5 tommer, og er perfekt for mindre båter – ja til og med kajakker. I tillegg til å vise hvor det er fisk gjør de det lett å se bunnforholdene, og med det finne hummerens favorittsteder. Og når du først har funnet det kan du «merke» de med GPS-funksjonen, slik at du enkelt finner tilbake.

Prisgunstige Striker og Striker Plus

Striker og Striker Plus er meget prisgunstige ekkolodd fra 3,5 tommer, med alle nødvendige funksjoner. Det følger ekkoloddgiver med alle modellene vi viser her, og ønsker du enda høyere ytelse kan du utvide med en bedre svinger (tilleggsutstyr). Striker Plus modellene har bla. Quickraw funksjonen, der du kan lage egne bunnkart over dine fiskeområder - mer om det lenger nede.

Striker Vivid

Striker Vivid cv kommer med tradisjonelt CHIRP-ekkolodd, ClearVü™-søkeekkolodd og Quickdraw-programvare for konturkarttegning

ClearVü gir deg et nesten fotografisk, bredt bilde av hva som passerer under båten. Du kan tydelig se strukturer, bunnforhold, fisk og objekter under vann.

Striker Vivid sv har i tilleggSideVü, som gir et skarpt, klart bilde også av det som befinner seg på hver side av båten.

De fleste av Striker Vivid-modellene våre leveres med ekkoloddgiver, mens noen leveres uten slik at du kan velge den svingeren som passer best for deg og dine behov.

Det finnes også Striker Vivid isfisker-pakker. Disse leveres med en svinger tilpasset isfiske, men med en "vanlig" ekkoloddgiver (tileggesutstyr) kan disse også benyttes om bord i båt til fiske og hummerfangst.

Striker Vivid med ekkoloddsvinger

Striker Vivid uten ekkoloddsvinger

Anbefalte ekkoloddsvingere

GT51M-TM gir ultratydelige ekkoloddbilder av objekter, strukturer og fisk som passerer under båten. Denne svingeren for tradisjonelt CHIRP-ekkolodd og CHIRP DownVü-/SideVü-ekkolodd er optimalisert for dybdeytelse og tøffe forhold. 

GT56UHD-TM er en kraftig hekkmontert alt-i-ett-giver med høyoppløst CHIRP DownVü- og SideVü-ekkolodd. UHD.

Soldeksel

Mange brukere demonterer Striker-ekkoloddet når de går fra båten, men hvis du planlegger å ha det fastmontert anbefaler vi at du bestiller med et soldeksel som beskytter mot sol, regn og skitt når det ikke er i bruk.

Quickdraw-konturer

Ingen kjenner ditt fiskefarvann bedre enn deg, men du kan bli enda bedre kjent med bunnforholdene. Med Quickdrawkan du lagre opptil to millioner hektar (mål) med 1-fots konturer. Det tilsvarer at du personlig skulle målt opp hele Mjøsa - 55 ganger.

Med ActiveCaptain-appen kan du også laste opp og dele Quickdraw Contours-kartdataene dine med andre båteiere. Du kan også laste ned det nyeste Quickdraw-innholdet og overføre det til en Garmin-kartplotter.

Garmin LiveScope™ Plus-system

Har du en nyere Garmin GPSMAP eller ECHOMAP-kartplotter er den sannsynligvis kompatibel med Garmin LiveScope™ Plus-system. LiveScope leveres krystallklare bilder i sanntid, viser bevegelige objekter, og det er faktisk mulig å se og skille ulike fiskearter.

Med forbedret bildegjengivelse, billedstabilisering og forbedret målseperasjon forandrer LiveScope rett og slett forutsetningene for fritids- og sportsfikseren.

Teinehalere

Hvis du mister eller finner teiner, så meld fra til Fiskeridirektoratet. Laster du ned Fritidsfiskeappen fra App Store (iPhone) eller Google Play er det enkelt og melde fra, og du har alle reglene i lomma.

Meld også fra om du skulle få amerikansk hummer.

Kartplottere med ekkolodd

Når hummeren jaktes er kombinasjonen kart og terreng helt avgjørende. Det å se hvor du er og avmerke plasser på samme skjerm er en veldig god hjelp. Når du samtidig kan motta fotografiliknende bilder får du opplysninger om bunnforholdene som ikke var mulig tidligere.

Autopiloter

Monter en skikkelig autopilot så kan du konsentrere deg bedre om det du ser på bunnen! Selv når båten ruller under tøffe forhold, kan du være trygg på at Garmin autopiloten holder kursen for deg.

Hummerfiske og sikkerhet

Mange fritidsfiskere som driver med hummerfangst gjør det alene. De drar gjerne ut tidlig, det er høst og mørkt, og kaldt i vannet.
Vi synes derfor det er viktig å rette et lite søkelys mot personlig sikkerhet ved hummerfisket.

Redningsvest

Egnet flyteutstyr er som de fleste av oss vet påbudt utendørs i båter under fart med skroglengde under 8 meter. Men det er selvfølgelig lurt å bruke uansett når man er ute i båt på høsten, og spesielt hvis man er alene.

Den oppblåsbare Seago-redningsvesten nedenfor er den perfekte arbeidsvesten. Den har wipe-clean-materiale som gjør den enkel å holde ren, med en oppdrift på 165 newton passer den de fleste, og den har også selefeste.

MOB-utstyr

Skulle man være så uheldig å falle i vannet å komme bort fra båten er det avgjørende å bli funnet raskt. En eller annen form for nødpeilesender kan være forskjellen mellom liv og død, og vi Seatronic er en av båtutstyr-butikkene i Norge med mest kunnskap om denne type produkter.

Det finnes personlige nødpeilesendere (PLB) og pesomlig AIS-utstyr.

sMRT Alert toveis AIS-MOB med DSC

Til en aktivitet som hummerfiske vil vi spesielt anbefale sMRT Alert. Dette er en AIS-basert mann-over-bord (MOB) enhet, med både DSC-sender og -mottaker.Grunnen til at vi anbefaler SMRT Alert er bl.a:

  • Den kan løses ut manuelt, men er også vannaktivert. Du trenger med andre ord ikke å gjøre en litt komplisert "installasjon" i vesten, men kan bare ha den i lomma
  • Den har en særlig rask og nøyaktig GPS posisjonering
  • Den sender både MOB signal på AIS frekvens og DSC-varsel som standard
  • Du får kvittering når nødsignal er mottatt, dvs at du vet at hjelpen er underveis

VHF-radio

For de aller fleste som ferdes på sjøen vil VHF være et viktig utstyr for å ivareta sikkerheten. Mange satser på at kommunikasjon med mobil vil skaffe dem hjelp dersom noe skulle skje, men dette er i svært mange situasjoner en falsk trygghet.

  • Med VHF er du alltid innenfor rekkevidde til andre skip eller kystradiostasjoner så lenge du oppholder deg langs kysten eller i kystnære farvann. Mobildekning forsvinner som oftest i kort avstand fra land.
  • Du kan ved å trykke en enkelt knapp sende ut en nødmelding til alle stasjoner innenfor rekkevidde. Den automatiske nødmeldingen vil inneholde din posisjon og identitet.

Regler for hummerfiske

Hummerfiske i Norge er strengt regulert gjennom Forskrift om høsting av hummer.

Vi anbefaler alle som ønsker å fiske hummer å sette deg godt inn i reglene som finnes på hjemmesiden til Fiskeridirektoratet, men vi oppsummerer det viktigste her (pr september 2024):

Fredningstider og fredningsområder for hummer

Hummer med utvendig rogn er fredet hele året.

  • Hummerfiskesesongen starter 1. oktober klokken 08:00 i hele landet
  • Frå svenskegrensen til og med Vestland fylke kan du fiske til og med 30. november.
  • I resten av landet kan du fiske til og med 31. desember.
  • Det er forbudt å sette eller trekke hummerteiner på kyststrekningen svenskegrensen til og med Agder fylke fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.

Fra og med 1. januar til 1. oktober klokken 08:00 er det forbudt å oppbevare hummer i sjøen. Det er rapporteringsplikt for hummer som oppbevares i sjøen i desember.

Fredningsområder for hummer

Det finnes mer enn 50 fredningsområder for hummer i Norge, og i disse hummer-reservatene er det ulike regler for hva slags fiskeredskap det er lov å bruke til annet fiske. Generelt kan vi si at det kun er lov å benytte håndsnøre, fiskestang, juksa, dorg og snurpenot i fredningsområdene fra svenskegrensen t.o.m. Austevoll (altså totalforbud mot teiner og ruser), og at det i tillegg er lokale regler for Indre Hardanger, Sognefjorden, Lustrafjorden, Ayrlandsfjorden og Sogndalsfjorden.

 Fredningsområdene og lokale regler finnes både i Forskrift om fredningsområder for hummer og i Regler for hummerfiske hos Fiskeridirektoratet.

Minstemål og maksmål

Hummer som er mindre enn 25 centimeter lang skal alltid settes ut igjen i sjøen.

Fra svenskegrensen til og med Agder fylke er det innført et maksimalmål på 32 cm totallengde.

Ved kontrollmåling utført av Fiskeridirektoratet eller Kystvakten måles hummeren ved at den blir lagt på ryggen på et målebrett og strekt ut. Lengden blir målt fra pannehornet til enden av midterste svømmelapp utan bust.

Hummerteiner

Spøkelsesteiner, altså teiner som har slitt seg fra vakene, har vært et stort problem, både for hummeren og miljømessig. Det er i dag derfor særskilte krav til hummerteiner når det gjelder antall, fluktåpning, nedbrytbar bommulstråd og merking av vak.

Hummer kan kun fanges med teiner tilpasset hummerfiske. Hummer du får med all annen redskap må settes tilbake i sjøen.

Antall teiner og ruser

Som fritidsfisker kan du fiske etter hummer med inntil 10 hummerteiner per person og per båt. Så er dere to eller flere i båten så kan dere fortsatt bare bruke 10 teiner, og bruker du flere båter kan du også bare ha 10 teiner tilsammen.

Antall teiner for hummer og ruser for fisk kan heller ikke overstige 10 stykker totalt i hummerfiskeperioden, siden ruser er et effektivt fangstredskap for hummer. Men du kan i tillegg bruke inntil 10 andre teiner, for eksempel krepse- og krabbeteiner, men du har ikke lov å fange hummer med disse - de må i tilfelle slippes i sjøen.

Fluktåpning

Einhummerteine skal ha minst to sirkelforma fluktåpninger - en på hver side. Fluktåpningene må være minst 60 mm, og være plassert nede ved bunnen, så hummer under minstemålet lett kommer seg ut.

Rømmingshull i teiner

Det er krav til rømmingshull i alle teiner som blir brukt i fiske etter sjøkreps, krabbe, hummer og kongekrabbe. Rømmingshullet må ikke forveksles med fluktåpningen, men er en rømningsvei som holdes lukket med en bomullstråd, men som vil åpne seg etter en tid hvis man skulle være så uheldig å miste teinen. Dette for å unngå langvarige spøkelsesteiner.

Bommulstråden skal være ubehandlet og uten kjerne, og være minst 3 mm tykk for fritids fiskere (4 mm for yrkesfiskere). Nye teiner skal rømmingshull «innebygd», men man kan også ettermontere på eldre teiner. På Fiskeridirektorates sider finner du monteringsbeskrivelser for ulike teinetyper, både for fritids- og yrkesfiskere.

Merkekrav for fritidsfiskere

Teiner som er lagt ut i sjøen til fangst av hummer skal være tydelig merket med fiskerens deltakernummer, navn og adresse (for yrkesfiskerer merkes det med fartøyets registreringsmerke). 

  • Merket bør festes i redskapens øvre del og må tåle saltvann. Merket bør være av en slik kvalitet at det ikke løsner og bidrar til marin forsøpling. 
  • Teiner som er lagt ut i sjøen til fangst av hummer skal ha minst et vak eller blåse, og vaket har samme merkekrav som teinene.
  • Teinene kan settes flere i lenke, men hvert redskap skal merkes.
  • Sanke- og samleteiner som står i sjøen for oppbevaring av skalldyr skal være merket på samme måte.

Eksempel på merking for fritidsfisker:

Ola Nordmann

Svingen 4

5550 Kysten

OLA-NOR-123 (deltakernummer)

Gamle hummervak. I dag benyttes det ofte oppblåsbare blåser.

Meld fra

Hvis du mister eller finner teiner, så meld fra til Fiskeridirektoratet. Laster du ned Fritidsfiskeappen fra App Store (iPhone) eller Google Play er det enkelt og melde fra, og du har alle reglene i lomma.

Meld også fra om du skulle få amerikansk hummer.

Påmelding til hummerfiske

Alle som skal fiske hummer må registrere seg hos Fiskeridirektoratet, også de som var registrerte i fjor. Registreringen gjelder bare for inneværende år, men deltakernummeret blir gjenbrukt. 

Skjema for registrering finner du på hjemmesiden til Fiskeridirektoratet. Der finner du også skjema for oppbevaring av hummer i sjøen i desember måned.

Tilberedning av hummer

Hummer er en delikatesse, men også en kostbar og begrenset råvare. Selv om du fisker den selv er den langt i fra gratis, og den bør behandles riktig for å få ut det aller beste av dette noble skalldyret.

Hummer naturell

Mange vil spise norsk hummer naturell, og det er utvilsomt det beste hvis du vil ha mest mulig av hummeren egenskap. Alt du trenger i tillegg er litt godt brød, smør, majones eller kanskje aioli, litt dill og noen sitronbåter.

Fisker og spiser du hummer flere ganger i løpet av sesongen har du kanskje lyst på litt variasjon, og da er både gratinert og grillet hummer nydelige alternativer. Selv om mange bruker hummer fra USA eller Canada til dette blir det enda bedre med hummer fra Norge.

Og kast for all del ikke skallene, de blir en nydelig kraft, saus eller suppe.

Koking av levende hummer

Hummer er en delikatesse, men også en kostbar og begrenset råvare. Selv om du fisker den selv er den langt i fra gratis, og den bør behandles riktig for å få ut det aller beste av dette noble skalldyret.

Det finnes en rekke oppskrifter på koking av hummer, denne er ganske rett frem. Koking av skalldyr lukter ikke spesielt godt, så kan du gjøre det ute, i skjulet eller garagen, er det en fordel.

Kok opp rikelig med vann i en stor nok kjele, ca 3 l vann pr hummer litt avhengig av antall og størrelse

Kok opp å ha i 50 g salt pr liter vann

Ha evt. i dill, krondill eller dillfrø

Når vannet fosskoker has hummerene i med hodet først, da bedøves de og dør raskt

La det koke raskt opp, og reduser varmen slik at de bare trekker

Beregn 12 minutter koketid for en hummer på 1/2 kilo, og deretter 2 minutter pr 100 gram (gjerne litt avtagende jo større hummeren er, slik at en hummer på 1 kg får trekke i 20 minutter)

Når hummeren er ferdig trukket, stoppes kokeprosessen ved å legge de i isvann. Legg hummeren med ryggen nes, da holder de seg mer saftige.

Når kokeprosessen er stoppet er den klar for servering, alternativt kan du avkjøle kokekraften, og legge de tilbake i den. Da kan de oppbevares kjølig til dagen etter.

Servering av hummer naturell

Det er mest stas å få servert en hel hummer (evt. delt på midten), men det avhenger også av størrelsen. Hummer naturell er best med hummer opp til ca 1 kg, men en såpass stor hummer hoder fint til to.

Knus skallet på klørne med en kloknekker (ja det finnes slike), en nøtteknekker eller baksiden av en stor kniv.

Husk at paven (magesekken) må fjernes, den ligger som en blære bak øynene. Samtidig fjerens de grå gjellene.

Fjern også tarmen, den mørke strengen som ligger langs ryggen på halen.

Deretter er det bare å plukke, spise og kose seg. Husk å pirke ut mat fra de 4 andre beina også, det skal ta litt tid å spise en hummer naturell.

Du kan gjerne bruke kokt hummer i andre retter, som en skalldyr salat, i en pastarett, eller hva med en lobster roll - som i sin enkleste form er hummerkjøtt bandet med litt  crème fraîche eller majones, urter og en skvett sitronsaft, servert i et godt pølsebrød – bedre fast food finnes ikke.

Gratinert hummer

Gratinert hummer er i utgangspunktet mat for de store anledninger, men smaker like godt på en vanlig tirsdag eller onsdag. Det er ikke så fryktelig vanskelig å få til heller.

Skal du gratinere er det best å starte med levende hummer, kokt hummer blir nesten alltid for mye varmebehandlet hvis den gratineres i tillegg, og tørr og seig hummer er jo ikke det vi er ute etter.

Avlive hummer

For å avlive hummer trenger du et skjærebrett og en stor kniv.

  • Hold klørne fast med en hånd. Det kan føles litt mer sikkert hvis du har satt solide strikker på klørne, evt også hatt de i kjøleskapet en stund først, slik at de roer seg litt ned.
  • Finn «krysset» på toppen av hodet til hummeren, ca 3-4 cm bak øynene, sett «bakspissen» (nærmest skaftet) i krysset og kløyv hodet i en rask og bestemt bevegelse. Da treffer du samlingspunketet for sentralnervene, og den dør raskt. Den spreller nok litt, men da varer kun meget kort tid.
  • Legg deretter hummeren med rykken ned, og del den med kniven fra midten og ut mot halespissen, Deretter deles den fra midten og fremover mot hodet.
  • Ta ut paven (magesekken), den ligger som en blære bak øynene. Samtidig fjernes de grå gjellene.
  • Fjern tarmen, den mørke strengen som ligger langs ryggen på halen.

Tilberede gratinert hummer

Sett stekeovnen på 200 °C

Fordelønsket gratineringsblanding over hummeren (se nedenfor)

Sett  den ildfaste formen midt i ovnen, og gratiner i 5 minutter

Server med godt brød, sitronbåter, og evt litt dill og frisk salat.

Her er det lov å dyppe brødet i gratineringspannen hvis det er semeltet smør der, og sutte litt på fingrene. Noen våtservietter er ikke så dumt her…

Gratineringssmør

Her er det kun din smak og fantasi som setter grenser, men husk at sterke smaker som chilli tar bort noe av egensmaken fra hummeren. Men det er din hummer og dine regler.

En klassisk rett er Hummer Thermidor, der hummerkjøttet blandes med en fyldig vinsaus med eggeplommer og Cognac, og stekes i ovnen med en god ost på toppen. Du finner utallige versjoner av denne på nettet.

Dette smøret har sin opprinnelse på restauranten Petersons Krog på Kärringön i svenske Bohuslän, der brukes det på gratinerte blåskjell og sjøkreps. Lag gjerne en større porsjon, det er tøysete godt å dyppe brød i det smeltede smøret som er igjen i gratineringspannen…

250 g romtemperert smør

6 hvitløksfedd, presset

1/2-sitron, saften

1 tsk gurkemeie

1 tsk grillkrydder

1 tsk Worchestershiresaus

1 kryddermål cayennepepper (1 ml)

1tsk (teskje) = 5 ml

 

Bland alt sammen godt.Det skal være romtemperert og mykt når det skal brukes.

 

Hummerskall

Hummerskall er en skatt i seg selv, det samme gjelder sjøkrepsskall.

  • Du kan lage en fantastisk kraft ved å først knuse og steke skallene i smør eller olje i en stor  nok kjele.
  • Ha oppi litt tomatpuré på slutten av steketiden, og flamber gjerne i litt cognac eller akevitt.
  • Finhakk deretter en gulrot, hvitløk, 1/4 kg sellerirot og to løk, og stek med ett minutte eller to.
  • Tilsett urter som timian, laurbærblader og bladpersille, litt chili (fersk eller krydder), og la det steke enda et minutt. Tilsett en 1/2 liter hvitvin - resten er til kokken - og topp med vann til det dekker.
  • Du kan også tilsette bein fra flatfisk (ca 250 g fiskebein pr 750 g skalldyrskall) for å tilføre stivelse, og få en fyldigere kraft.
  • Hvis du ha  en litt mer tomatisert kraft kan du tilsette to finhakkede tomater sammen med vannet.
  • Kok rolig i 40 minutter til maksimalt en time, sil alt gjennom en fin sil, og kok inn kraften til ønsket styrke og tykkelse.

Perfekt som base til en hummersuppe eller -saus, eller reduser den til 1/10 del, og pensle som en glaze rett før servering av pannestekt hvit fisk.

Merk at fiskebein og skalldyrskall ikke skla koke med noe lenger enn 40 til maksimalt 60 minutter, da kan konsistensen bli "limete" og de gode smakene kan bli ødelagte.

Hummersuppe

I stedet for å koke kraft først kan du lage denne nesten syndige hummersuppen. Her er det fløte og ikke vann som utgjør vesken - denne er ikke en del av en Grethe Roede-kur… 

Dette er nok til 4-6 personer, men tilpasses i forhold til hummemengde.

  • 600 g hummer
  • 2 gulrøtter, finhakket
  • 2-4 sjalottlok, finhakket
  • 1 l. fføte
  • 1/2 glass/boks tomatpuré - gjerne Mutti
  • 2 cl Cognac, evt Permod
  • Smør eller olje til steking
  • Smak: 
  • Chili, samba olek, chilipaste el.
  • Thai fiskesaus
  • Evt. en skvett god fiskekraft
  • Salt & pepper
    Godt smør
  • Rens hummeren og sett hummerkjøttet i kjøleskapet.
  • Knus skallet godt, og fres de i smør eller olje, de skal svette godt. Rør hele tiden så det ikke setter seg fast.
  • Tilsett tomatpuré, og la det frese litt til.
  • Hell på Cognac og flamber. NB: Skru av kjøkkenviften før «boffet».
  • Tilsett gulrot og løk, fres og rør.
  • Hell på fløte, og la det småkoke i 30-45 minutter.
    Sil av og kok evt. inn hvis du vil ha den tykkere.
  • Smak til med med smaksingrediensene
  • Rett før servering monteres suppen med så mye godt smør du synes du fortjener.

Serveres med hummerkjøttet og godt brød.

Dekketøy

Hvordan har du det med dekketøy om bord? 

Seatronic har alt fra fornuftige servicesett i slitesterk og tilnærmet uknuselig melamin, til eksklusive Kahla On-Tour båtporselen. Kahla On-Tour er ildfast, tåler både oppvaskmaskin og mikrobølgeovn, og har Magic Grip sklisikring. Det holder seg derfor på plass på bordet, og skramler ikke i skapet.


Trenger du bestikksett har vi selvfølgelig det også.

 

Drikke til hummer

«Hummer til alle, og den dyreste rødvinen dere har» kan stå som en advarsel fra 1980-tallets jappetid. Jålete og feil. Men hummer fortjener på mange måter den dyreste vinen du har råd til, så lenge den ikke er rød. har du en favorittvin eller favorittøl til skalldyr velger du gjerne den.

Alkoholfritt

Du kan selvfølgelig drikke alkoholfritt: En god eplemost, alkoholfri musserede eller et lyst alkoholfritt øl fungerer utmerket. Til den gratinerte hummeren kan du også prøve en håndverkssider eller Pale ale.

Til hummer naturell

Til hummer naturell fungerer Champagne, spesielt en av ren Chardonnay (Blanc de Blancs), en hvit sentralburgunder eller en Chablis av høyere kvalitet. Hvitvin fra druen Chenin blanc i Loire fungerer også bra.
Lyst øl som lager, blonde og saison, og noen vil også ha en akevitt til.

Til gratinert hummer

Den gratinerte hummeren smaker mer, og tåler viner med mer friskhet og konsentrasjon.
En vellagret Champange, Meursault fra Burgund eller  Chablis Grand Cru. Dette er dyre viner, og det går også bra ned en kraftig Chardonnay fra USA eller Australia, en Chenin Blanc fra Savennières i Loire, eller en Grüner Veltliner fra Østerike. Du kan også prøve en surøl, f.eks. Geuze, hvis du er i det vågale hjørnet, men Blonde og Saison passer også her.

Til hummersuppe

Hummersuppen «roper" ettter en vellagret Champagne, som både håndterer fettet og hummeren. Et klassisk følge til hummersuppe er amontillado sherry, men det er nok en smak som må læres. For øvrig kan du gå for det samme som til den gratineret hummeren.

Uknuselige glass

Glass i polycarbonat fra kvalitetesprodusenten Strahl. Polykarbonat har samme eleganse og klarhet som glass, men er tilnærmet uknuselig og derfor perfekt i om bord, på brygga eller på stranden.