Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2500kr! Les mer

Hekkthruster og montering

Graden av sideveis kontroll på båtens akterende ved hjelp av hovedmotor er variabel på ulike båter, og det vil også medføre at båten skyves enten forover eller akterover. Er det trangt, så er dette ofte ikke ønskelig eller mulig. Vil du ha maksimal kontroll på båten ved havnemanøver er løsningen derfor å montere hekkthruster i tillegg til baugthruster. Med begge deler installert kan du snu båten rundt sin egen vertikale akse akkurat slik du ønsker under alle forhold. Da kan du ved finmanøvrering eksempelvis sette roret midtskips, og bare bruke thrustere for sideveis justering av baug og hekk. Hovedmotor sørger da kun for fremdrift forover eller akterover. Dette gir en ekstremt kontrollert finmanøvrering.

Valg av løsning

Siden ulike båter er veldig forskjellig i akterpartiet, finnes det mange installasjonsmuligheter.

Har du et rett og tverrstilt akterspeil som stikker dypt og med midtstilt motor og rett aksel, er monteringen enkel. Da kan du enten velge en utenpåliggende beregnet for rett hekk, eller du kan bruke en standard baugpropell montert gjennom akterspeilet med såkalt hekkthrustersats. På denne type båter er begge typer installasjon uproblematisk og gir en effektiv løsning.

Mange motorbåter som ønsker hekkthruster har hekkaggregat, og det gjør det litt mer utfordrende – men absolutt løsbart. Har du et aggregat må du montere thruster på siden av aggregatet. Utfordringen kan da være at den må monteres veldig nærme selve hekkaggregatet for å komme dypt nok, og det blir dermed veldig dårlig effekt den ene veien. De siste årene har flere løst dette ved å montere en enhet på hver side av hekkaggregatet, og koble slik at hver enhet bare skyver vann den veien det har mest effekt. Med denne plasseringen blir de hver for seg mer effektive, og du kan gå ned på modellstørrelse. Du styrer begge fra samme joystick som vanlig, og det er enkelt å koble opp denne funksjonen.

På større seilbåter har det også blitt mer vanlig å montere hekkthruster. For de båtene er det nedsenkbar eller utenpåliggende som gjelder. På seilbåter kan det også være problematisk å få plassert noe midtskips, og da er det en god løsning med to mindre utenpåliggende, plassert et stykke på hver side av senterlinjen. Effekten på disse installasjonene er særdeles god.

Seatronic har hjulpet båteiere med å velge riktig thrusterløsning i 30 år – så start gjerne med en prat med oss - det kan være en god ide.

Når du har fått hekkthrusteren om bord finnes det ulike måter å styre baug og hekkthruster hver for seg og sammen. Mange velger en dobbel joystick panel, men vi ser stadig flere som ønsker at baug og hekkthruster skal kunne jobbe sammen, og da er et såkalt docking panel det beste alternativet.

Vi har også levert anlegg med såkalt effektkontroll og hold funksjon på både baug og hekkthruster. Da kan man eksempelvis legge båten longside inntil brygga i fralandsvind, og med fjernkontrollen gå på brygga og fortøye båten uten hast, mens båten presses inntil brygga med akkurat passe kraft. Øker vinden på, justerer du bare opp effekten tilsvarende med fjernkontrollen. Med et slikt anlegg er de fleste grunner til stress ved havnemanøver og fortøyning borte for alltid.