Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2500kr! Les mer

Ankervinsjer

Hvordan velge ankervinsj?


Ankring fremstår for mange som både litt skummelt, og et lite ork om båten er liten, et stort ork om båten er stor. Derfor går mange båteiere glipp av gode ankerplasser og fine båtopplevelser. En elektrisk ankervinsj er derfor et meget godt hjelpemiddel, og en investering i både egen helse, trygghet og gode opplevelser.

På mindre båter slipper du tung og uheldig belastning, spesielt på ryggen. Passerer båten 25 fot, og du vil ha en ankerrigg som har kjetting hele veien og et anker på 10 kg eller mer, slik at du kan stole på det på en overnatting, blir en elektrisk ankervinsj en absolutt nødvendighet for de fleste av oss. Her skal vi raskt gå igjennom hva du må tenke på ved anskaffelse av ny elektrisk ankervinsj.

Seatronic har godt over 100 ankervinsjer og velge mellom. For det første har vi anerkjente Quick ankrvinsjer. Her har vi bla. Quick Balder BL2 og Quick Balder BL3, Quick Prince, Prince Genius, Quick Eagle, og de store kraftkarene Quick Dave og Quick Dylan. Videre har vi Sleipner ankervinsjer eller Side-Power ankervinsjer som går litt om hverandre pga av navnebytter (mange var tidligere Engbo-ankervinsjer, før de ble kjøpt opp). Sist men ikke minst har vi Lewmar ankervinsjer, fra de mindre Lewmar V700, Lewmar Pro-Fish, Lewmar HX1, Lewmar V1 og Lewmar V2, til de mellomstore og store ankervinsjene Lewmar VX2+ og Lewmar V3 – for å nevne noen.

 

Det som først og fremst velger hvilke ankervinsjer du kan velge mellom er konstruksjonen på båten din, og selvfølgelig størrelse, plassering og strømanlegg (12V ankervinsj eller 24V ankervinsj).

Ankervinsj i baugen eller akter?

Skal ankervinsjen plasseres i baugen?
Skal du hovedsakelig ligge på svai så er ankervinsj montert i baugen løsningen. Da har du i tillegg en god sikkerhetsløsning ved motorstopp.

I baugen monteres det stort sett enten en ankervinsj med liggende kjettingkabelar hvor vinsjemotor og girkasse sitter under dekk, med stående kjettingkabelar der hele ankervinsjen står på dekk, eller på en plattform nedsenket i ankerbrønnen. Utforming av dekk og ankerbrønn på båten bestemmer hva som passer best.

Ofte er det allerede en ankerrulle i baugen, da er det viktig å velge et anker som passer, og ligger stødig på baugen når det ikke er i bruk. Alternativt kan man bytte til en rulle som passer ankeret du ønsker. Gode ankere til bruk fra baugen er Ultra, Rocna, Vulcan og Bruce.

Trenger du ankervinsj akter?
Skal du primært ligge inntil brygge eller fjellet med baugen inn og akterenden ut, så er montering akter riktig valg. Å ligge og svaie med anker fra akterenden er heller ikke noe problem i rolige vindforhold, men anbefales ikke for overnatting. Akter brukes det som oftest innvendig monterte ankervinsjer, der både kabelar, girhus og motor står på innsiden av akterspeilet. Er ikke dette mulig kan man montere en dekksvinsj på toppen av en vinsjkasse plassert på en badeplattform eller lignende. Ankervinsjen monteres godt til siden for midtskipslinjen på den siden der det er best plass og mest praktisk i forhold til andre funksjoner. Bruce og Vulcan er ankere som ofte passer bra på installasjoner akter.

Mange større båter fra 35 fot og oppover velger å montere ankervinsj både i baugen og akter.

Skal jeg ha ankervinsj for kjetting eller tau?

For installasjoner i baugen anbefaler vi utelukkende kjetting hele veien. Mindre problemer og trygg ankring.

Skal du ha ankervinsj akter er ikke valget like selvfølgelig. Et blytau bråker mye mindre ved bruk og veier ¼ av kjetting. På mindre båter under 25 fot vil blytau i kombinasjon med et godt anker gi tilstrekkelig anker feste, så da er valget enkelt. Øker båten i størrelse må man veie fordeler og ulemper mot hverandre, og den viktigste faktoren er din egen båtbruk. En 37 foter som skal holdes på plass under røffe forhold med anker ut akter har utvilsomt behov for kjetting hele veien. Har du en 35-45 foter som som bare ligger i skjermet uthavn med anker akter på en god værmelding vil blytau holde – så lenge været ikke endres. En daumann som du firer ned 5-6 meter på ankertauet et veldig godt verktøy for å forbedre en ankerrigg med tau. Men noen båteiere bryr seg ikke om den ekstra vekten og vil ha den sikreste løsningen - da velger de kjetting.

Frittfall-funksjon

Ankervinsj med frifall eller frittfall funksjon gir deg muligheten til å droppe ankeret med et tastetrykk. Du trenger med andre ord ikke å kjøre tau eller kjetting ut ved å holde knappen inne. Dette er en fin funksjon når du eksempelvis skal legge til inntil et svaberg med akterenden ut. Du kan da droppe anker i passende avstand fra land, og deretter stramme opp ankeret når du har kontroll på baugen og har fått en line i land. Denne funksjonen fungerer best på vinsjer med blytau. På vinsjer med kjetting MÅ du bremse fallet før all kjettingen er ute, og det kan oppleves som litt kronglete. Vi anbefaler heller ikke å bruke frifall på kjettingdimensjoner større enn 8 mm, pga vekten og kreftene som er i spill.

Autostopp

På våre Quick Balder-ankervinsjer, og Sleipner Side-Power ankervinsjer (tidligere Engbo ankervinsjer) som er beregnet for montering akter, kan du montere auto stopp-funksjon som tilleggsutstyr. Dette er en praktisk innretning som gjør at ankervinsjen stopper av seg selv når ankeret har kommet helt opp av vannet og i passende posisjon på ankerrullen/ankerdaviten. Vi anbefaler allikevel at man følger godt med, du vet aldri hva som kan bli med ankeret opp fra bunnen...

Betjeningsløsninger for ankervinsj

Det finnes flere betjeningsløsninger for ankervinsjer, som kan brukes alene eller i kombinasjon: Kontrollpaneler, fotbrytere, kablede håndkontroller og trådløse fjernkontroller. Sistnevnte kan også ha flere kanaler for å styre flere ankervinsjer. Det finnes også kjettingtellere som forteller hvor mange meter kjetting du har ute.

Dimensjonering av ankervinsj-installasjonen

Hvor stor ankervinsj trenger jeg?
Vinsjer levert utelukkende for bruk akter leverer vi fra 350 til 1500 watt. Forenklet kan vi dele opp bruksområde slik; De minste på 350-600 watt kan du strekke opp til båter på 30 fot som er lett bygget. Mellom 30 og 40 fot er 800-1000 watt greit, og på de fleste båter større enn det bør du gå for 1200-1500 watt. Men det finnes mange tilfeller hvor det er fornuftig å avvike fra dette.

Når det gjelder vinsj montert i baugen kan man tenke relativt likt når man velger effekt, men det er enda viktigere å være sikker på at du har nok krefter i en situasjon med røffe forhold, da du med ankring fra baugen ofte ligger mer utsatt til. Baugvinsjer får du i effekter på typisk 500, 1000, 1500, 2000w og større. For de fleste turbåter mellom 32 og 40 fot vil en vinsj på 1000 være et greit valg. Har du eksempelvis en stor flybridge båt på 52 fot bør du gå for en vinsj på 2000w.

Hvilken dimensjon trenger jeg på tau eller kjetting?
Vi har blytau i 12, 14 og 16 mm. Vi anbefaler 16 mm for alle båter fra 30 fot og oppover. Mindre båter kan velge 12 eller 14 alt etter størrelse og vekt.

Valg av kjetting i baugen er et valg mellom mye vekt på uønsket sted og påliteligheten til ankerriggen. 50 meter kjetting er tungt! Vekten på henholdsvis 6, 8 og 10mm er 35, 75 og 130 kg. For seilbåter er ekstra vekt i baugen ugunstig for seilegenskapene, og det påvirker også sjøegenskapene til motorbåter. Grovt sett er 6 mm ok opp til drøyt 30 fot, 8 mm kan du strekke helt opp til performance seilbåter på 50 fot, og 10 mm er for de som vil ha en «skuddsikker» ankerrigg på båter mellom 35 og 45 fot, eller som en normal dimensjon derfra og opp til ca 55 fot. Noen vil her tenke at vi er sparsommelig med dimensjoneringen, men husk da at lengden på kjetting du har i vannet i forhold til dybden kanskje er aller viktigst, og at ekstra lengde i vannet vil kompensere for kjetting dimensjon.

De som skal på langtur eller ofte ankrer på dybder op mot 12-15 meter eller mer, bør vurdere å kjøpe kjetting på 100 meter, og eventuelt forkorte denne noe.

Hva slags anker skal jeg velge?

Vi selger mest Bruce, Vulcan og Rocna, og for de som ønsker det aller beste har vi Ultra. Selv om de viser forskjellige resultater i tester med henholdsvis Rocna og Vulcan på topp, anbefaler vi å tenke likt med tanke på valg av vekten på disse ankrene. Faktorer som påvirker valget er størrelse og vekt på båt, hvordan du tenker å bruke ankerriggen, hva du fester ankeret på - om det er tau eller kjetting, og da dimensjon på denne. Når dette er sagt kan vi som veileder si at anker under 10 kg er greit på båter opp til ca 25 fot, 10 kg passer til størrelse opp til ca 33 fot, 15 kg opp til ca 38 fot, 20 kg opp til ca 43 fot, og 25/30 kg+ på båter større enn dette.

Strømtilførsel til ankervinsjen

Ankervinsjer bruker mye strøm, og dette blir dermed et viktig moment å ta hensyn til i installasjonen.

For det første bør batteriet kunne levere mye strøm på kort tid (høy CCA), slik som et startbatteri.

På ankervinsjer montert akter er ofte startbatteriet i nærheten, og hvis ankervinsjen ikke er større enn 1200 W kan dette benyttes. Sørg bare at motoren alltid går når du bruker ankervinsjen til setting og heving.

For ankervinsjer montert i baugen er det ofte behov for et eget batteri forut, men dette kan gjerne kombineres med ankeret til en baugpropell. Men det er størrelsen på ankersvinsjen og lengden til batteribank som vil avgjøre dette. Bare spør oss om du er i tvil.

Smarte dingser til ankervinsjen

  • Betjeningspanel og fjernstyring - kommer i mange former. Trådløse og med ledning, opp/ned-knapper eller fotbrytere.
  • Kjettingteller - spesielt nyttig ved frittfall og autostopp, men kan ta bort litt av stresset mange føler ved ankring uansett hvilke funksjoner ankervinsjen din har.
  • Sikkerhetslenke for anker - ved montering akter er det ofte behov for å sikre ankeret til båten.
  • Kjettinglås - Når du ligger på svai bør du avlaste visnjen ved å hekte denne inn på kjettingen og strekke to tau opp til kryssholtene på hver side. Dette motvirker også litt av pendlingen, og du slipper bråket fra stram kjetting som beveger seg i ankerbeslaget.
  • Svivel som snur ankeret - denne svivelen sørger for at ankeret kommer riktig vei inn i ankerbeslaget.
    Er du usikker på hva som er riktig vinsj og ankerrigg for din båt? Vi selger ca 150 vinsjer årlig, og har dermed litt erfaring å bidra med. Send oss gjerne bilder/info om båten og hvor du har tenkt å montere, så hjelper vi deg med rett valg.

Les mer om valg av ankervinsj her.

Quick Dave DV5 Y 2000 ankervinsj 2000W/24V 10 mm
53 999,–
Bestillingsvare
Quick Dave DV5 X 2000 ankervinsj 2000W/24V 10 mm
53 999,–
Bestillingsvare
Lewmar håndkontroll for ankervinsj
Varenummer LEW291362
Lewmar
Lewmar håndkontroll for ankervinsj
1 559,–
På fjernlager
Lewmar HX1 800W 12V ankervinsj, 8mm kjetting
16 599,–
På fjernlager
Quick Prince DP3 1500D ankervinsj 1500W 12v, 10 mm kabelar og trommel
Quick Prince DP3 1500D ankervinsj 1500W 12v, 10 mm kabelar og trommel -25%
23 999,– 17 999,–
Få på lager
Side-Power Engbo ankervinsj Maxi 32-C 12V/1000W for kjetting
18 699,–
Bestillingsvare
Side-Power Engbo Maxi 32 ankervinsj 1000W/12V for tau
13 999,–
Få på lager
Quick Genius GP2 2000 24V 800W ankervinsj, 8 mm kjetting, trommel
19 999,–
Ubekreftet leveringstid
Quick Balder BL3 ankervinsj 1200W-24v, frittfall 10mm kjetting
26 999,–
Bestillingsvare
Side-Power Engbo ankervinsj Maxi 34-G babord 1000W (12V)
18 299,–
På fjernlager
Side-Power Engbo ankervinsj Maxi 34-G styrbord 1000W (12V)
18 299,–
På fjernlager
Side-Power Engbo ankervinsj Maxi 44 babord 1000W (12V)
18 399,–
Bestillingsvare
Side-Power Engbo ankervinsj Maxi 43 styrbord 1000W (12V)
18 399,–
På fjernlager
Quick Prince DP2 P ankervinsjpakke 1000W/12v 6,5mm
22 999,–
Ikke på lager
Quick Balder BL2R ankervinsjpakke 900W frittfall for tau
23 999,–
Ikke på lager
Quick Balder BL2R ankervinsjpakke 600W, frittfall, for tau
21 499,–
Ikke på lager
Quick Genius GP2 2000 ankervinsjpakke 12 V 800W, 8 mm kjetting
21 999,–
Ikke på lager
Quick Balder BL3 12V 600W ankervinsj, 6 mm kjetting, frittfall, kabelar høyre
Quick Balder BL3 12V 600W ankervinsj, 6 mm kjetting, frittfall, kabelar høyre -16%
18 999,– 15 999,–
Få på lager
Quick Dylan DH4 ankervinsj 2000W/24v 13 mm med trommel
43 999,–
Bestillingsvare
Quick Dylan DH4 ankervinsj 2000W/24v 10 mm
41 999,–
Bestillingsvare
Quick Dylan DH4 ankervinsj 1700W/12v 10 mm
35 999,–
Bestillingsvare
Quick Tumbler TB4 1500W/12v trommel
Varenummer TUMBLER1512
Quick
Quick Tumbler TB4 1500W/12v trommel
26 999,–
Bestillingsvare
Vis