Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2000kr! Les mer

Ikke fått ordnet DAB i båten ennå?

FM-nettet er historie

Enten vi liker det eller ikke, er nedstengningen av FM-nettet ferdig, og riksdekkende sendinger er flyttet over på det digitale DAB-nettet. Her viser vi deg forskjellige løsninger for hvordan du kan få DAB i båten, og en guide til produkter Seatronic tilbyr for digitalradio i båt.

Hvis du vil lese mer om DAB, kan du besøke Digitalradio Norges nettside - de har god og utfyllende informasjon om temaet, inkludert dekningskart.

Hva er DAB og DAB+?

Du kan ofte se begrepene DAB og DAB+ brukt om hverandre. I Norge er det DAB+ som benyttes, og DAB+ dekker også DAB-kanaler. DAB+ er en nyere standard for radiokringkasting, med utvidede tekniske egenskaper. I dagligtale brukes DAB både når vi omtaler DAB og DAB+.

Hva betyr DAB for deg?

Kort fortalt må du ha en DAB-mottaker i båten. Det finnes flere løsninger for dette, fra helt enkle til total installasjon. Felles for dem alle er at de krever godt mottak, og her er antennen det mest avgjørende. Med en god antenne får du bedre signal. DAB tilbyr langt flere kanaler, og har bedre lyd enn FM, men har også betydelig lavere toleranse for signalkvalitet enn vi er vant med fra FM-radioen. Der FM-radioen har «skurret», gir DAB ingen lyd fremfor dårlig lyd.

Seiler du til utlandet eller er glad i å lytte på lokale radiostasjoner, må du beholde en FM-antenne i tillegg til DAB, fordi en del land og lokale radiostasjoner fortsatt vil sende i FM. De fleste stereoanlegg med DAB-mottaker har også FM-mottaker.

I utgangspunktet er det tenkt at det skal være god DAB-dekning inntil 50 km (27 nautiske mil) fra land langs hele norgeskysten. En god og riktig montert antenne (høyt og fritt) kan gi mottak utover dette, og utenfor dekningsområdet vist på dekningskartene. En feilmontert eller dårlig antenne kan derimot gjøre at ellers gode radioer ikke fungerer.

Her er Radio.nos generelle antennetips:

  • DAB-antenner skal stå loddrett for best mulig mottak
  • Antennen skal ikke plasseres for nært metall og eller andre ting sideveis som skjermer for signalene
  • Antennen skal plasseres så høyt og fritt som mulig
  • I toppen av en mast er vanligvis veldig bra, gjerne ved siden av f.eks. VHF-antennen
  • Montering på tak, targabøyle eller en pushpit kan være gode alternativ
  • Plassering innvendig i skrog eller overbygg av glassfiber eller tre kan være bra dersom det ikke er andre forstyrrende eller skjermende apparater i nærheten. Men, lavere plassering over havflaten betyr svakere signaler, spesielt nær land
  • FM-antenne kan benyttes i enkelte tilfeller, med en FM/DAB-signalsplitter

Hvordan går jeg frem for å få DAB?

Under gir vi deg forskjellige løsningstyper som Seatronic tilbyr, og linker til produkter som er relevante for disse.Kjøp en DAB-mottaker

Den enkleste løsningen for å få DAB i båten er å bruke en DAB-mottaker som kan sende FM-signaler videre til antennen på den eksisterende radioen din. Dette er en rimelig løsning, som krever strøm og en DAB-antenne, og som de fleste kan installere selv i båten. På denne mottakeren stiller du inn en FM-frekvens. Deretter stiller du inn radioen i båten på samme frekvens, og får FM-signal fra DAB-mottakeren.

Fordeler og ulemper:

  • Rimelig i pris
  • Enkelt og raskt å installere
  • Har du flere radioer, kan du få DAB på alle sammen på én gang
  • Du må styre hvilken kanal du vil høre på fra DAB-mottaker

DAB-mottakere for båtbruk

Monter en DAB-adapter eller et stereoanlegg med innebygget DAB-splitter på det eksisterende FM-antenneanlegget

Du kan kjøpe et adapter som monteres på ditt eksisterende FM-antenneanlegg, og tar inn DAB-signaler via dette. Adapteret kobles på riktig kontakt på baksiden av stereoanlegget. Dette krever at du har en DAB-mottaker i ditt eksisterende stereoanlegg, eventuelt må du kjøpe et stereoanlegg med mottaker. Du kan fortsatt benytte eksisterende høyttalere, mens selve radioenheten må kunne motta DAB-signaler. Det finnes også enkelte stereoanlegg som har innebygget DAB-splitter, og kan benyttes rett på gammel FM-antenne.

Fordeler og ulemper:

  • Rimelig i pris
  • Greit å montere
  • Alle funksjoner - inkludert kanalsøking - fra stereoanlegget
  • Ingen ekstra display
  • Du må ha et stereoanlegg som kan motta DAB-signaler
  • DAB-signaler stiller høyere krav til montering av antennen enn FM-signaler. Du kan risikere dårligere mottak med eksisterende FM-antenne

Produkter som passer hvis du vil montere DAB-adapter og DAB-splitter eller stereoanlegg med innebygget DAB-splitter

Installer helt nytt anlegg

Mange velger å fornye hele radioanlegget i båten, med nye antenner, nytt ledningsnett og ny stereospiller. Velger du å gjøre dette er du sikret et moderne stereoanlegg som er best mulig tilpasset DAB, og du kan benytte anledning til å utvide med Bluetooth eller andre funksjoner du har bruk for.

Fordeler og ulemper:

  • Du får alt som du vil
  • Monterer du riktig får du svært godt signalmottak
  • Kostnadene er høyere enn i de to andre alternativene

Stereoanlegg

Det finnes rene DAB-mottakere, men det kan være lurt å gå for en modell som både har DAB og FM-radiomottaker, og Bluetooth eller AUX-inngang, slik at du kan streame (strømme) musikk til stereoanlegget også. CD’en begynner å forsvinne, men mange ønsker fortsatt kombinert DAB-mottaker og CD-spiller. Hvis du vil ha muligheten til å ta inn FM-signaler, bør du velge en modell som kan ta inn både DAB og FM, og har to antenneinnganger for dette.

Stereoanlegg som passer for deg hvis du vil installere helt nytt radioanlegg i båten

DAB og DAB+-antenner

Skal du først installere nytt DAB-anlegg, er det viktig å velge rett DAB-antenne. Mange forhold spiller inn, for eksempel hva slags type båt du har, og hvor høyt over vannflaten DAB-antennen skal stå.

Bruk mobiltelefonen

Flere og flere får nesten ubegrenset datamengde i mobilabonnementet. Med dagens dekning kan de fleste mobiltelefoner få tilfredsstillende for å streame musikk og radiokanaler tilfredsstillende via installerte apper, fra mobilnettet. Mange har også abonnement der det ikke tilkommer ekstra kostnader for datatrafikk i utlandet, f.eks. i Sverige eller Danmark. En mobiltelefon kan kobles til et stereoanlegg som har Bluetooth, eller kobles til stereoanlegget via AUX-kabel. Har du et stereoanlegg uten Bluetooth eller AUX-inngang kan du kjøpe en bluetoothmodul og koble den til stereoanlegget. Skal du ha mobiltelefonen som lydkilde, kan det være kjekt å sette den fast på en brakett for mobiltelefoner.