Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2000kr! Les mer

På utkikk etter ny kikkert til båt?

En god kikkert i båten er uunnværlig for båtfolk, uansett båtstørrelse og type. Her ser vi på de viktigste tingene å tenke på når man skal velge en maritim kikkert.

Optikk

Du har sikkert sett tall som 7x30 eller 12x28 i forbindelse med kikkerter. Disse tallene sier noe om hvor mye kikkerten forstørrer og hvor stor linseåpningen foran på kikkerten er.

En kikkert merket 7x30 har 7 ganger forstørrelse, og lysåpning på 30 millimeter. Med 7 ganger forstørrelse vil et objekt du ser på på 100 meters rekkevidde forstørres som om det skulle vært ca. 14 meter unna deg.

Størrelsen på lysåpningen har betydning for flere ting, først og fremst hvor skarpt bildet du ser gjennom kikkerten blir, og hvor godt kikkerten virker i dårlig lys, som ved overskyet vær eller i skumring.

En 7x30 og en 7x50-kikkert har samme forstørrelse, men 7x50 har større lysåpning og gir tydeligere bilde, spesielt i overskyet vær eller skumring.

Kikkertens synsfelt (Field of View) angis gjerne i hvor bredt synsfeltet er ved 1000 meter, altså hvor stort bilde du ser i kikkerten. Jo større forstørrelse, desto mindre synsfelt.

Ved stor forstørrelse begynner også stabilitet å bli et problem og det er vanskelig å holde kikkerten helt i ro, særlig på sjøen. Med stor forstørrelse vil bevegelsene forsterkes, og dette blir da spesielt problematisk på sjøen. På land settes gjerne kikkerter med stor forstørrelse på en fot for ekstra stabilitet.

7x forstørrelse er et godt kompromiss mellom stabilitet og forstørrelse ved bruk av håndholdt kikkert på sjøen. Dersom det ikke er viktig med en liten kikkert, anbefaler vi også 50 i linsediameter.

Belegg på optikken

All kikkertoptikk produseres med et kjemisk belegg som blant annet beskytter mot riper, men først og fremst reduserer den negative effekten av refleksjoner (antirefleksjonsbelegg) og dermed øker hvor mye lys som slipper gjennom kikkertens linser.

Belegget synes som et lyst fargeskjær på linsene, og litt forenklet kan man si at jo mindre farge man ser, jo bedre er kvaliteten på belegget.

Vanntett kikkert i båten

En kikkert som brukes i båten blir utsatt for sjøsprøyt, regnvann og stadig skiftende temperaturer. Er ikke kikkerten beregnet for slike forhold, kan det raskt oppstå dugg eller kondens inni kikkerten. Marine kikkerter har gjerne en vanntett konstruksjon, og O-ringer som beskytter innsiden av kikkerten mot vann- og fuktinntrengning. Noen modeller er også nitrogenfylt for å motvirke kondens.

Kikkert som flyter

Det kan også være smart å skaffe en kikkert som har flyteevne, slik at den ikke går til bunns om uhellet er ute.

Enkelte kikkerter flyter ved at selve kikkerten har positiv oppdrift, andre kikkerter leveres med nakkestropp som holder kikkerten flytende.

Kikkert med stabilisering

Vi var innom stabilitet i kikkerten - jo større forstørrelse, desto vanskeligere å holde kikkerten rolig nok til å få et skarpt bilde. Vi må også regne inn båtens bevegelser i stabiliteten.

De siste årene har flere fått øynene opp for kikkerter med stabilisering, altså en kikkert med en gyrosensor som fanger opp bevegelsene, og beveger delene i optikken for å stabilisere bildet.

En kikkert med gyrostabilisering er et kostbart, finmekanisk instrument, og er følsomt for slag og støt. Det er derfor viktig å håndtere denne type kikkerter varsomt, og oppbevare oppbevare den i futteralet når den ikke er i bruk.

Kikkert med kompass

En del båtkikkerter har innebygget kompass, som vises i nærheten av bildet, og gjør det mulig for eksempel å ta ut kurs til et objekt en ser i kikkerten.

En kikkert med integrert kompass kan derfor være svært nyttig når du foretar peilinger for å gjøre navigasjonen om bord enklere.

Hvor mye koster en god kikkert?

Det finnes - som vi har sett i denne artikkelen - utallige kvaliteter, egenskaper og funksjoner det er mulig å ta hensyn til.

De helt enkleste kikkertene kan man få for under tusenlappen, men her er det spart på alt - fokusmekanikken er av enkleste sort, optikken av rimelige nylonlinser i stedet for glass og linsebelegg av lavere kvalitet. Kvaliteten på optikken avgjørende for hvor lyssterk kikkerten er, og følgelig hvor klar den er og hvor nyttig den er i skumring og dårlige lysforhold. De enkleste kikkertene slipper inn så lite som 70-75% av lyset, og de mest kostbare så mye som 97%.

Et minimum for bruk på sjøen er at kikkerten er vanntett. Vanntette kikkerter begynner hos oss rundt 2000 kroner, men heller ikke kikkertene mener vi er gode nok til allsidig bruk på sjøen - for eksempel når båten beveger seg og ved dårlige lysforhold.

For en snau tusenlapp ekstra er man oppe på standardmodellene til Steiner og Fujinon, som er kjente produsenter som benytter linser og linsebelegg av høy kvalitet i sine produkter.