Seatronic

OLJEGUIDEN

Noen ganger kan det virke litt komplisert å vite hvilken olje du kan og ikke kan bruke i motoren din.
I Oljeguiden ser vi nærmere på viskositet, kvalitet, produsentenes krav, hva som skjer hvis du blander ulike oljer, hvorfor du trenger olje og hvorfor du ikke bør fylle motoren med for mye olje i motoren.

Vi har stort utvalg forskjellige oljer fra Quicksilver, Yanmar, Volvo Penta, Suzuki, XPS Evinrude og Multimarine.

OLJENS EGENSKAPER

Egenskapene til motorolje er mye mer enn bare å smøre de indre delene.

Den må også:

  • Holde rent for slam
  • Holde rent for sotavleiringer
  • Tette mot lekkasje
  • Forbedre tetningen mellom sylinder og stempel
  • Redusere friksjon
  • Forhindre korrosjon
  • Kjøle interne komponenter
  • Øke levetiden
  • Få motoren til å gå optimalt

En olje kan klare alt dette hvis den inneholder de riktige tilsetningsstoffene; additiver, et begrep som brukes av oljeprodusenter. Disse tilsetningsstoffene er kjemisk produsert og nøye utvalgt av oljeprodusenten for å sikre at motoren kan gå så rent og så sikkert som mulig.

Skulle du kjøpe ny olje og finne to oljer med samme kvalitet og viskositet men forskjellige kostnader, kan dette skyldes et enkelt tilsetningsstoff eller mengde tilsetningsstoff som gjør en olje dyrere.
Når det gjelder prisen på tilsetningsstoffer, kan de i noen tilfeller å koste flere tusen kroner per centiliter.

    HVORFOR MÅ JEG SKIFTE OLJE?

    Etter et visst antall timer eller måneder krever motoren et oljeskift.
    Dette inkluderer bytte av olje, oljefilter, rengjøring av oljepluggen for metallspon og inspeksjon av oljepluggpakningen.

    Oljen bør skiftes ettersom den har konserverende, rensende og mange flere egenskaper.

    Enkelt forklart: En ren og ny motorolje er vanligvis gjennomsiktig lysebrun som sirup. Men jo lenger en olje brukes i motoren, jo mer skitten blir den av eksosgasser og skitt. Dette gjør at oljen blir skitten og svart. Selv den konserverende effekten blir ødelagt i det lange løp og oljen mister sin funksjon fordi partiklene brytes inni motoren.

    Så for å opprettholde motorens ytelse, levetid og eventuelle garantier, anbefaler både vi og motorprodusenten alltid å skifte olje med faste intervaller. Enten det handler om antall motortimer eller måneder. -Better safe than sorry.

    VISKOSITET

    0W-30, 10W-30, 15W-40….

    Viskositeten til en olje viser hvor viskøs eller flyktig en olje er ved forskjellige temperaturer. Ved kalde temperaturer må en motorolje være tilstrekkelig flytende for å kunne nå og smøre viktige motordeler. Ved høye temperaturer skal oljen ikke bli for flyktig, men likevel kunne danne en beskyttende film som blir liggende og beskytte innmaten i motoren.

    Det er viktig å vite at viskositeten ikke viser noe om oljens kvalitet. Mer om det finner du under overskriften "Kvalitet".

    Viskositeten til oljen er navngitt i SAE-systemet (Society of Automobile Engineers) og vises i to tall. Der det første tallet slutter med en W som betyr vinter. Den viser hvor tyktflytende oljen er når motoren er kald. Det andre tallet viser hvor flyktig oljen er under motorens normale driftstemperatur.

    En varm olje flyter mye lettere enn en kald olje. Du kan si at en kald olje flyter og oppfører seg som sirup. Det er alltid lettere å suge eller tappe olje fra en motor som har gått eller gått på tomgang i noen minutter. Du har sikkert lagt merke til dette hvis du prøvde å skifte motorolje en kald høstdag under vinterkonservering av båtmotoren.

    Jo lavere viskositet oljen har, jo lettere flyter den. En 10W-40 flyter derfor lettere enn en 15W-40 ved start av motoren fordi W-tallet er lavere. Og en 10W-30 flyter lettere enn en 15W-40 ved normal driftstemperatur fordi det siste tallet (30) er lavere.

    Multigrade og singlegrade-oljer

    En mutigrade olje er en olje som har to tall, for eksempel SAE 10W-30.
    En singlegrade har bare et tall, SAE 30.

    Multigrade-oljen, eller multiviskositets-oljen som den også kalles, er designet for å fungere ved forskjellige temperaturer og fungerer derfor hele året og trenger ikke å skiftes etter årstid.

    En single grade olje, eller "straight oil" som det også noen ganger kalles, med bare ett nummer, er beregnet for bruk i motorer der de bare brukes under visse omgivelsestemperaturer. For eksempel, som i motorsager, gressklippere, noen V8-er og mindre dieselmotorer, bruker de vanligvis en engradsolje da de kun brukes om sommeren. 

    Se ditt behov, bruker du båten fra mars måned og utover så vil en multigrade vært riktig, er det en båt som brukes to måneder om sommeren så kan en singlegrade være godt nok.
    Oljene har forskjellige viskositeter for at de skal få hver motor til å fungere optimalt. Motorprodusentene har skrevet i manualen for din motor hvilken viskositet akkurat din motor skal ha. Det er viktig å fylle på med riktig type olje og viskositet.

      MINERALSK, SEMISYNTETISK, HELSYNTETISK

      Viskositet er ikke alt. Det er minst like viktig å vite om motoren din skal ha en mineralolje, halvsyntetisk eller helsyntetisk olje.

      Alle oljer kommer fra en råolje som deretter raffineres i flere trinn og ulike tilsetningsstoffer tilsettes for å få den motoroljen du ønsker.

      • Mineraloljer inneholder tilsetningsstoffer og råolje som er raffinert i flere trinn, men ikke i like mange trinn som de syntetiske oljene. Sammenlignet med en syntetisk olje, har ikke molekylene blitt endret eller gjennomgått en rekke raffineringsprosesser. Mineraloljen har også en høyere friksjon, noe mange marine dieselmotorer trenger.
      • Helsyntetiske oljer inneholder raffinerte baseoljer som har gjennomgått en lengre raffineringsprosess og har en jevnere molekylstørrelse. Disse er generelt bedre og gir flere fordeler som smøreegenskaper ved høye og lave temperaturer og lengre levetid. I tillegg til at den syntetiske oljen har bedre egenskaper, er den også dyrere i innkjøp da den har gjennomgått en lengre, kjemisk prosess enn de andre oljetypene.
      • Halvsyntetiske oljer, som også kalles semisyntetisk olje eller semisyntetisk olje, er en blanding av en mineralolje og en helsyntetisk olje.

      KVALITET

      Det viktige ved kjøp av olje er at du finner riktig oljekvalitet. Det finnes flere ulike systemer for å klassifisere oljer som API, ACEA, ILSAC, VDS, GM, MB osv. De to største kvalitetssystemene er API (American Petroleum Institute) og ACEA (Association des Constructeurs Européens Automotives).

      API-systemet

      Systemet er basert på en S-kode for bensinmotorer og en C-kode for dieselmotorer med påfølgende bokstav. Jo lenger i det følgende brevet er, jo bedre er kvaliteten på oljen. Så hvis en olje er klassifisert som API SJ, er den høyere klassifisert enn en olje som har klasse API SG fordi J kommer etter G i alfabetet. Det samme gjelder dieselmotorer. API CF er høyere gradert enn API CE.

      Det er alltid mulig å bruke en høyere klassifisert olje i en motor som anbefaler en lavere klassifisert olje.

      API-klassene:

      • Bensinmotorer: SA, SB, SC, SD, SE, SF, SG, SH, SJ, SL, SM, SN, SP.
      • Dieselmotorer: CA, CB, CC, CD, CD-II, CE, CF, CF-2, CF-4, CG-4, CH-4, CI-4, CJ-4, CK-4.

      ACEA-systemet

      Tilsvarende API er også ACEA-systemet, som er et europeisk system utviklet av bilprodusenter i Europa. ACEA-klassene er navngitt i A/B, C og E. A/B-klassen er beregnet på bensin- og dieselmotorer i lette kjøretøy. C-klassen er beregnet for kjøretøy med katalysator. Og E-klassen for tunge kjøretøy med dieselmotorer.

      ACEA-klassene:

      • Lette kjøretøy: A1/B1, A3/B3, A3/B4, A5/B5. 
      • Katalysatormotorer: C1, C2, C3, C4.
      • Tunge dieselkjøretøy: E4, E6, E7, E9.

      FYLL RETT OLJE

      Manualen din inneholder alltid informasjonen du trenger om oljeskift og mengden motorolje motoren din bør ha

      Det er svært viktig å følge rådene og volumene anbefalt av motorprodusenten. Det er risiko hvis det er for mye eller for lite olje i motoren.

      • For mye olje risikerer for høyt oljetrykk. Når motoren går med høye hastigheter, øker trykket i motoren. Hvis trykket øker for mye, er det fare for at pakkbokser og andre motorkomponenter blir presset ut og det kan oppstå oljelekkasjer og motorhavari.
      • For lite olje risikerer at motoren ikke får den smøringen den trenger og alt annet som oljen byr på. I verste fall kan motoren overopphetes og sette seg fast, noe som ganske enkelt betyr at stemplene i motoren vil sette seg fast og ekstremt kostbare reparasjoner kreves.

      Blande oljer

      Det er mulig å blande forskjellige oljer i en motor. Men det er ikke noe å anbefale. Hvis en olje av god kvalitet blandes med en olje av dårlig kvalitet, vil oljekvaliteten bli dårligere. Skal du fylle på oljevolumet i løpet av sesongen og ikke vet hvilken olje som er i motoren, anbefales det å alltid velge den bedre oljekvaliteten for å være på den sikre siden.

      Er du usikker på hvilken olje du skal fylle motoren med? Kontakt oss så hjelper vi deg videre.

      OLJEFILTERET

      Uten et oljefilter, må vi skifte olje nesten hver gang båten startes. Filterets jobb er å rense oljen i motoren. I noen filtre er det innebygget fjær som lar olje passere etter et visst trykk og tilbakeslagsventiler som sørger for at oljen ikke kan strømme bakover i systemet. Det er viktig å sørge for at riktig filter er installert. Hvis feil oljefilter er installert på motoren, kan det forhindre at motoren får den smøringen den trenger. Dette gir de samme symptomene som å fylle motoren med for lite olje.

      Ved montering av oljefilter på en motorblokk bør du alltid starte med å smøre filterpakningen med litt motorolje. Ta noen dråper motorolje på pakningen og spre den med en finger. Skru deretter filteret på motorblokken og trekk til for hånd. Ved å bruke motorens varme og oljetrykk, vil filteret festes sikkert med kun håndkraft. NOTE! Ikke bruk verktøy når du installerer oljefilteret.

      Demontering av filteret bør gjøres når motoren er tappet for olje og ved hjelp av en egnet oljefiltertrekker, da filtrene kan sette seg fast. Vær oppmerksom på at oljen kan være varm og olje kan søle på gulvet da oljefilteret er fullt av gammel olje. Bruk derfor en oppsamlingsbeholder eller en oljeklut som absorberer olje under oljefilteret.

        TO-TAKTSOLJE

        En totaktsolje er kun for bruk i totaktsmotorer. Den må ikke brukes i firetaktsmotorer da den har en helt annen struktur og formål.
        To-taktsolje har samme funksjon som all annen motorolje. Det vil si å smøre, holde rent, tette, avkjøle og forhindre korrosjon. Denne oljen tilsettes drivstoffet, enten direkte i bensintanken eller i en egen oljebeholder som så blander oljen med bensinen i motoren på egen hånd.
         
        Klassifiseringen for en totaktsolje som indikerer ytelsen er for eksempel: API TC, API TC-W2, JASO FC, ISO-EGD etc.
        Kvalitetsklassen for totakts påhengsmotorer er API TC-W2 eller den nyere kvalitets-API TC-W3. De andre 2-T-oljene er beregnet på andre motorer med andre spesifikasjoner for renslighet, eksosrøyk, ytelse og askeinnhold.

          Ofte stilte spørsmål

          Hvilken totaktsolje kan jeg bruke?
          For en totakts påhengsmotor skal det brukes en totaktsolje med kvalitetskrav API TC-W3.

          Må jeg bytte oljefilter?
          Ja, oljefilteret bør byttes samtidig med det årlige byttet av motorolje for å holde motoren i god stand.

          Hva er viskositet?
          Viskositet angis i SAE-systemet og viser hvor lettflytende eller tyktflytende en olje er ved ulike temperaturer.

          Hvilken olje bør motoren min ha?
          Dette står i manualen for motoren. Det du bør vite før du kjøper er hvilken mengde og kvalitet oljen skal ha.

          Betyr oljekvaliteten noe?
          Ja. Du kan alltid bruke en bedre kvalitet enn det motorprodusenten anbefaler, men ikke en dårligere. For eksempel kan en API SL brukes i stedet for en API SJ fordi kvaliteten på API SL-oljen er høyere.

          Hva betyr API og ACEA?
          API står for "American Petroleum Institute" og ACEA for "Association des Constructeurs Européens Automobiles". Dette er våre to største standarder for oljekvalitet.

          Hva betyr SAE?
          SAE står for "Society of Automotive Engineers" og er et system for gradering av viskositetsklassene til motoroljer.

          Må jeg skifte olje hvert år?
          Siden motorolje har en konserverende effekt, anbefaler vi at oljen byttes om høsten før opplag. På denne måten kan du også se om det har kommet vann i oljen. Hvis det er tilfelle, vil oljen være lysebrun, og tiltak bør iverksettes.