Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2500kr! Les mer

Mobil- og nettbrettlading på båttur

La oss gjøre det klart med én gang - det ideelle er kanskje å droppe både telefon og nettbrett på båtferien. Men hvem kan vel det?

Noen husker kanskje åttitallet, da noen av oss dro med en diger koffert med «mobil»-telefon på båttur. Batterikapasiteten var i bestefall god nok til å ha telefonen i standby en times tid, så familie og arbeidsgiver kunne nå oss i et avtalt tidsrom.

I dag benytter vi mobil og nettbrett til den samme kommunikasjonen, og det er ikke lenger hypermoderne å ha funksjoner i båten som er koblet til telefonen via en app.

Sikkerhetssystemer, kartplottere, batterier, tanksensorer, stereoanlegg, kjølebokser, salonglys, solcelleregulator, kamera, varmere - nesten alle tenkelige funksjoner i båten er det mulig å få kontroll over med mobilen.

Dermed blir det viktig å legge til rette for å lade enhetene i båten. Mulighetene er mange, fra trådløs lading ved styreposisjonen til lamper med uttak for USB - vi ser på noen av løsningene her!

Lading i båten med USB-kontakt

De fleste av oss er godt kjent med lading via kabel. De fleste ladere har ladekabel med telefonkontakt i den ene enden og USB-kontakt i den andre. Apple har sin egen telefonkontakt, Lightning. Øvrige mobilprodusenter benytter enten USB-C eller Micro-USB-kontakt.

Sigarettennerkontakten

Om vi har et sigarettenneruttak i båten, finnes det gode USB-uttak som kobles i dette - her finnes varianter med flere USB-kontakter, slik at mange enheter kan lades samtidig. Her bør en være obs på at stor belastning og dårlig kontakt kan føre til varmgang. Dette er altså en løsning som bør brukes under oppsyn.

USB-kontakter rundt styreposisjonen

Rundt styreposisjonen er det mange muligheter for å montere USB-ladepunkter. De fleste stereoanlegg har USB-utgang med lader. Det finnes også USB-kontakter for innfelling, enten frittstående eller som del av et Carlingswitch eller Superswitch-panel.

USB-kontakter i salongen

Også i salongen er det mulig å etablere elegante, skjulte USB-ladepunkter. Det finnes blant annet LED-lamper med en USB-kontakt i foten. Båtsystem har en veggmontert kontakt som passer fint med deres serie av brytere og kontakter.

Elegant dobbeltfunksjon - både salonglys og USB-kontakt. Mange av Båtsystems nyere lamper har USB-kontakt.

Andre lademuligheter

Flere produsenter har skjønt at et ladeuttak for mobil eller nettbrett er en attraktiv merverdi. Derfor finner vi USB-kontakter steder der vi ikke umiddelbart tenker det er naturlig - på TV’er, kjølebokser, solcelleregulatorer, startboostere og så videre.

Her er noen eksempler:

Trådløs lading i båten

Trådløs lading, eller såkalt induksjonslading, har vært med oss en del år allerede. Det er fristende å tenke seg at telefonen skal lade bare en er i nærheten av en ladekilde, men fullt så fabelaktig er det dessverre ikke - trådløs lading fungerer ved hjelp av magnetfelter, og virker på 5-40 mm avstand mellom enheten som lades og ladeplaten.

Til gjengjeld blir man fri fra ladekabelkaoset, og alle telefoner (og nettbrett) som støtter trådløs lading virker med samme lader. En annen og åpenbar fordel ved trådløs lading, er at det er mulig å gjøre installasjonen fullstendig vanntett.

Trådløse ladere for båt leveres foreløpig eksklusivt av den britiske produsenten Scanstrut, og det er fire produkter å velge mellom.

Scanstrut ROKK Wireless Active

Active er tett innpå den perfekte mobilholderen - og den lader telefonen samtidig! Lader-holderen har et utmerket selvjusterende grep som holder telefonen godt fast i nær sagt alle forhold, og kombinert med en vanntett gjennomføring kan Active trygt brukes både i mindre båter og på flybridge.

Scanstrut ROKK Wireless Bezel

Enkel å montere - bygger 18 mm

Bezel er en rund plate som monteres oppå en horisontal flate - typisk en benk eller i en hylle. Platen har sklisikring, slik at telefonen eller nettbrettet blir liggende, selv når båten er i fart.

For å montere Bezel må en helt enkelt bore et 10mm hull til å trekke strømledningen i, og Bezel festes med en ferdig pålimt limflate. Denne limflaten er også med på å forsegle installasjonen, som bygger drøyt 18 mm.

Scanstrut ROKK Wireless Surface

Meget elegant installasjon av Scanstrut ROKK Wireless Surface

Likt som Bezel er Surface for montering på en horisontal flate. Forskjellen er at Surface monteres forsenket. I en typisk installasjon i en benk- eller bordplate, kan en benytte en hullsag med diameter rundt 65 mm på drillen (det er en del mm å gå på). Hullet sages ut, Surface monteres og limes fast med medfølgende limputer. Surface bygger kun 3-4 mm, og kan eventuelt forsenkes med en overfres om en ønsker en fullstendig flush montering.

Scanstrut ROKK Wireless Hidden

Kun en liten gummiring synes på overflaten med Scanstrut ROKK Wireless Hidden

Hidden er det helt skjulte alternativet, og kun det sklisikre klistremerket som følger med synes når laderen er ferdig montert. Mens brødrene Bezel og Surface er lette å montere for de fleste, krever Hidden litt mer innsats, mer verktøy og færre tommeltotter. For å montere dette alternativet må en frese ut monteringshullet nedenfra, og være så nøyaktig at fresestålet ikke bryter overflaten.