Tørr og komfortabel båt med luftavfukter

Jarle hos vår leverandør Bedre Inneklima forklarer forskjellen på luftavfukter med tørkerotor og kompressor

I løpet av de siste årene har det i Norge skjedd en bevisstgjøring på fordelene ved å bruke avfukter som et ledd i å ta vare på og vedlikeholde store verdier, samt å heve bokomforten i eksempelvis båter. Markedet for denne type maskiner har hatt en kraftig vekst, og det er nå vanlig å bruke avfuktere om bord i båten, i bobilen, på vaskerommet, i kjelleren og andre steder.

Generelt om fuktighet og tørking av båt

Først noen fakta: Den gjennomsnittlige relative fuktighet ved kysten i Norge er ca.80%. Det er ikke vesentlig tørrere i luften om vinteren sammenlignet med sommeren. For å tørke luften effektivt om bord i båten med varme, må temperaturen ligge minimum 7 grader over ute temperatur - også om sommeren.

En båt er bare tørr når relativ luftfuktighet over tid inne i båten ligger på 50% eller lavere. Det er først ved disse verdiene man unngår korrosjon og mugg/bakteriedannelse, som ofte er årsaken til elektronikk som ikke virker, den dårlige båtlukten og familiemedlemmer som klager på det fuktige båtlivet. Ved jevnlig bruk av avfukter i båt oppnår du;

  • En mye mer komfortabel båt
  • Nærmest eliminering av kondens
  • Alle tekniske installasjoner, elektronikk og innredning holder seg mye bedre, med påfølgende mindre feil og problemer.
  • Båten blir lettere fordi tekstiler, innredning og alt annet i båten ikke tar opp vann.
  • Seil og annet vått utstyr tørkes effektivt inni båten.
  • Ved vinteropplag kan alt utstyr (bortsett fra det som ikke tåler frost) bli værende om bord. Det er fuktigheten som kan skade inventar og utstyr - ikke kulda.

Hva skal du tenke på ved valg av luftavfukter for båt, bobil og campingvogn?

Temperatur er helt vesentlig her. Størstedelen av tiden er ikke båten i bruk og innetemperaturen er mer eller mindre lik utetemperatur - altså ingen tørkeeffekt på grunn av varmeforskjell. For å unngå behov for oppvarming når du skal tørke er det derfor smart å velge en rotoravfukter, for eksempel en Meaco DD8L. Den fungerer som sagt ned til ca 5 grader, og vil dermed fungere fint gjennom en lang båtsesong som strekkes i begge ender. Ønsker du å også bruke avfukter når båten ligger i opplag på land eller på vannet, bør du ha en sorpsjonsavfukter som er effektiv selv i mange kuldegrader. For eksempel en Arida S8 eller S12.

Automatisk start etter strømbrudd. På brygger og campingplasser er strømtilførselen ofte upålitelig. Strømmen går fordi noen overbelaster nettet, eller du mister strømmen en kort tid fordi noen låner ditt stikk og setter din kabel tilbake etterpå. Derfor er det viktig å bruke en avfukter med automatisk restart etter strømbrudd.

Drenering med slange. Er du borte en uke så vil tanken fylles fort. Du må ha en avfukter med mulighet for å kople til en dreneringsslange. Eller du kjøper en sorpsjonsavfukter som uansett må ha en slange ført ut av båten som avgir den fuktige luften.

Strømforbruk. Kjøp en avfukter som ikke bruker mer strøm enn hva det er tillatt å ta ut i sommersesong og i eventuelt opplag om vinteren i din hjemmehavn.

Installasjon. Vi anbefaler at du installerer avfukteren på en fast plass der den ikke er i veien. På den måten blir den også mest brukt.

Litt mer om de ulike teknologier/metoder som brukes i avfuktere:

Tørkerotorbasert avfukter

En tørkerotorbasert avfukter er mer avansert enn en kompressorbasert maskin. Luften passerer gjennom rotoren, så rotoren kan fjerne fuktighet fra luften. I en annen del av maskinen varmes den fuktige luften opp til duggpunktet, slik at fuktigheten skilles ut og kan ledes ut av maskinen. En avfukter med tørkerotor er dyrere enn en med kompressor, men den fungerer bedre i lavere temperaturer ned til ca 5 grader, og den er mer stillegående.

Rotorbasert sorpsjonsavfukter

En rotorbasert sorpsjonsavfukter virker etter omtrent samme prinsipp som en vanlig rotorbasert maskin, men denne tørker luften og blåser fuktigheten ut av bygget som fuktig luft (ikke flytende vann). Dette gjør at de kan brukes og er effektiv i alle temperaturer, også ved mange kuldegrader.    

Video som viser hvordan en Sorpasjonsavfukter fungerer.

Kompressorbasert luftavfukter

En kompressorbasert luftavfukter virker på samme måte som et kjøleskap. Kompressoren lager en kald flate inne i maskinen. Varm fuktig luft blåses over denne kalde flaten, og vannet i den varme luften kondenserer til flytende vann når det treffer denne kalde flaten. Kompressorbaserte avfuktere er billige og robuste, men de krever en relativt høy temperatur i luften for å være effektive. Anbefales normalt i temperaturer over 15 grader.

Relativ luftfuktighet (RH)

Relativ luftfuktighet sier hvor mye vann det er i luften i forhold til (relatert til) hvor mye vann luften kan holde på  ved denne temperaturen. Dette måles i prosent (%). Luftens evne til å holde på fuktighet er veldig avhengig av temperatur. Ved 20 grader C kan luften holde på 14,5 gram vann pr kg luft. Blir det mer fuktighet enn dette så vil vannet kondensere og bli flytende (det regner). Dersom luften ved 20 grader kun inneholder drøyt 7 gram vann pr kg luft, så er den relative luftfuktigheten på 50% (7/14 = 1/2 = 50%). Det vil si at når den relative luftfuktigheten er 50%, så inneholder luften 50% av det vannet den kan klare ved denne temperaturen.

Når temperaturen stiger, så stiger også luftens evne til å holde på vannet. Har man 20 grader og 50% relativ luftfuktighet, og deretter varmer denne luften opp til ca 23 grader så synker den relative fuktigheten til 40%. Det er ikke fordi vannet har blitt borte, det er akkurat like mye vann der, men sett i forhold til hvor mye vann luften kan holde på ved denne temperaturen, så er andelen mindre. Senker man temperaturen igjen til 20 grader, så stiger fuktigheten igjen til 50%.

Hygrometer

Et hygrometer er et måleinstrument som måler hvor mye fuktighet som er i luften. Hygrometeret viser som regel relativ luftfuktighet (målt i %).

Hygrostat:
En hygrostat er en innretning i en maskin (for eksempel en avfukter eller en luftfukter) som måler luftfuktigheten og slår maskinen av og på i forhold til dette. Har man stilt inn hygrostaten på 40% RH så vil avfukteren jobbe dersom der er mer enn 40% RH og den vil gå til ro dersom det er mindre enn 40% RH. En hygrostat styrer en luftavfukter på samme måte som en termostat styrer en varmeovn.