Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2500kr! Les mer

Yacht Devices

Yacht Devices Outboard Gateway YDOG-01R, NMEA 2000 motordata-gateway. SeaTalk NG-plugg

Varenummer YDOG-01R
2 099,– 999,–
inkl. mva
Få på lager

Produktbeskrivelse

Outboard Gateway YDOG-01R er designet for bensinmotorer uten digitalt grensesnitt (digital interface), og knytter motoren til et NMEA 2000-nettverk. Denne modellvarianten har SealTalk NG-plugg. Varenummer YDOG-01N har NMEA 2000 Micro-C plugg.

Med YDOG-01 kan man se turtall, dynamospenning/strøm og motortimer på en plotter eller annet display i ett NMEA 2000-nettverk. Den kan også programmeres til å vise temperaturerer, trykk, drivstoff forbruk og mye mer.

For å koble til gatewayen trenger du bare å koble den til NMEA 2000-T-stykke, og gjøre 4-5 omdreininger av ledningen rundt tennpluggledningen, og feste løkkene med tape. (Se bilde med Figur 1). I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med ytterligere innstillinger, men du må kanskje stille inn turtall i henhold til tenningssystemet og motortypen.

Enheten kan programmeres til å gi advarsler om høyt turtall, høy temperatur og lav spenning, og stille inn nivået på ladeindikatoren (vises på MFD- eller NMEA 2000-skjerm). Hvis du har ett enkelt batteri på båten din, kan varsel om lav spenning forhindre en situasjonen der et problem med dynamoen eller spenningsregulatoren til motoren først oppdages når batteriet allerede nesten er dødt.

Hvis påhengsmotoren din er stor nok, kan enheten plasseres inne i motoren. Sørg for at den er godt festet, ventilert, isolert fra varme overflater og beskyttet mot mulig vann-, olje- eller bensinsøl. Hvis du har et problem med å føre NMEA 2000-kabelen til motoren, kan du plassere Outboard Gateway og NMEA 2000 Wi-Fi Gateway inne i motoren med strøm fra tenningen.

På figur 2 installerte vi et NMEA 2000-nettverk med Outboard Gateway, NMEA 2000 Wi-Fi Gateway og NMEA 2000 Digital Thermometer under toppdekselet, nær luftinntaksfilteret. Dette stedet er godt ventilert og beskyttet mot bølger og vannsprut når dekselet fjernes. Outboard Gateway er konfigurert til å sende data fra termometeret som kjølevæsketemperaturdata. Enhetens ledning (rød) er ført så langt som mulig fra tenningspolene og starteren. NMEA 2000-nettverket får strøm fra "ON"-ledningen til hovedbryteren.

Dataene fra Wi-Fi-gatewayen tilkobles hvilken som helst nettleser (se Web Gauge) eller app. Eller du kan installere en ekstra Wi-Fi-gateway et annet sted i båten, og paret oppretter en Wi-Fi-bro for å virtuelt koble sammen NMEA 2000-nettverket ombord med nettverket til motoren. I figur 3 er IPad-en koblet til Wi-Fi-nettverket til NMEA 2000 Wi-Fi Gateway og viser Web Gauge-siden fra den aktuelle nettsiden. Generatorspenningen er 11,68 V, fordi spenningsregulatoren i denne motoren er ødelagt; den ble først oppdaget ganske langt fra land (men motoren kunne heldigvis startes med en snor).
CAN Log Viewer gjør det også mulig å se inngangssignalet til Outboard Gateway i sanntid (se figur 4). For å åpne dette vinduet, velg Gateway i "Devices List", åpne "Device Properties" og klikk på "More...". Den røde linjen viser signalet slik det ses av gatewayen, den blå linjen viser impulser oppdaget av gatewayen. "Signal Quality" i nedre høyre hjørne er vurderingen av AI til gatewayen (gode verdier er i området 60-100%). "Received" viser hvor mange punkter av det gjeldende oscillogrammet som ble mottatt av CAN Log Viewer fra enheten.

Figur 4 viser det ideelle signalet. Du bør tilstrebe at grafen skal oppta nesten hele vinduets høyde, og at den nederste delen som viser støy ikke skal overstige 20 % (eller ikke er synlig i det hele tatt). Vi anbefaler å kontrollere signalet ved forskjellige omdreininger (støy kan øke med økende hastighet). Du kan lagre bildet eller regnearkfilen med "Save..."-knappen og sende den til Yacht Devices hvis du er i tvil.

Oscillogrammer er et godt hjelpemiddel, men er ikke nødvendig for å installere enheten. Enhetens LED avgir en sekvens med fire tofargede blink hvert femte sekund. Fargen på det første blinket i en sekvens viser om enheten har et signal i det hele tatt (med minst 50 % amplitude); og fargen på det andre blinket viser om signalet er av god kvalitet (over 60%).
Outboard Gateway leveres med en kontakt som er kompatibel med Raymarine SeaTalk NG eller NMEA 2000 Micro Male-kontakt. For andre nettverk kan det være nødvendig med en adapterkabel.

Gateway YDOG-01 er utstyrt med en skjult knapp som gjør det mulig å endre motornummer (0 - 3), turtall-setting (fra 0,5 til 8), samt tilbakestille enhetens innstillinger. Disse innstillingene er nok til å installere enheten.
Verdien på RPM-deleren (fabrikkinnstillingen er 1) avhenger av motortype (4-takts, 2-takts) og type tenningssystem. De fleste moderne 2-taktsmotorer trenger en divider på 0,5 (multipliser på 2) for tellede pulser, og de fleste 4-taktsmotorer trenger en divider på 1 (antall tenninger er lik antall omdreininger).

For å konfigurere andre innstillinger trenger du en PC-gateway (fra hvilken som helst produsent, inkludert Yacht Devices USB-, Ethernet- og Wi-Fi-produkter) og programvare. I innstillingene kan du koble eksterne NMEA 2000 termometre og trykksensorer (vi anbefaler Yacht Devices adapter for analoge trykksensorer) til Gatewayen, konfigurere terskelverdier for varsler og advarsler (høyturtall, høy temperatur, lav spenning), stille inn offset for motortimer osv.

Hardware til Outboard Gateway kan oppdateres fra gratis CAN Log Viewer-programvare (fungerer på Microsoft Windows, Linux og Mac OSX) koblet til NMEA 2000 med en av våre NMEA 2000-gatewayer.

Tekniske data
 • Strømforsyning (fra NMEA 2000 netverk) 9 - 16 V
 • Strømforbruk (fra NMEA 2000 netverk) 30 mA
 • Load Equivalency Number 1 LEN
 • Pulse counting range (per minute) 200 - 70000 PPM
 • Nøyaktighet turtall – RPM (pulser):  ±0.5 %
 • Nøyaktighet Voltmåler ±0.05 V
 • Moptortimer, målenivå 1 sekund
 • Bruksområde temperatur: -20 to +80 °C
 • Enhetens lengde (uten tilkobling) 40 mm
 • Wire lengde: 2000 mm
 • Wire temperaturområde: -50 to +180 °C
 • Vekt: 25 g
 • SeaTalk NG-plugg

Tekniske spesifikasjoner

Produsent Yacht Devices
Type Sensor og motordata
Nettverkstype NMEA2000 Micro-C, SeaTalkng