Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2500kr! Les mer

Skanbatt

Skanbatt Litium Basic LiFePo4 12V batteri 200Ah med 150A BMS

Varenummer BAS12200
11 799,–
inkl. mva
Få på lager
Skanbatt Lithium Basic 200 Ah er et 12 V LiFePO4 litiumbatteri med prismatiske celler. Batteriet har 150 A batteristyring (BMS) som beskytter batteriet mot overbelastning, for høy ladestrøm og høy temperatur. Det er et prisgunstig kvalitetesbatteri for forbruk i båt, bobil og lignende. Kan parallelkobles og seriekobles.

Produktbeskrivelse

Skanbatt Lithium Basic 200 Ah er et 12 V LiFePo4 litiumbatteri med 150 A BMS.

Skanbatts Basic-batterier er et prisgunstig alternativ, og er et glimrende litiumbatteri som er beregnet på forbruk i båt, bobil, hytte eller camping. Skal du skifte ut dine gamle bly/syre-batterier er Setronics erfaring at dette i så godt som alle tilfeller er helt uproblematisk, så lenge du følger noen enkle forholdsregler.

Batteriet er bygget av prismatiske LiFePo4-celler, som er det vi i Seatronic anbefaler til bruk i båt, bobil og lignende. Batteriene er konstruert av litium-jernfosfat (LiFePO4) og karbon, er helt tørre, og er den aller mest stabile og sikre typen av litiumceller. De har i motsetning til bly/syre, AGM og GEL-batterier ikke syre, og de gasser heller ikke. 

Eksempelvis så inneholder 100 Ah batteri kun 4 prismatiske celler og har dermed 8 skrudde tilkoblinger internt i batteriet, sammenlignet med tilsvarende batteri med sylindriske celler som ofte har 266 loddepunkter fordelt på 133 celler. Dette gjør batteriet meget stabilt og langt mindre sårbart for feil i produksjon, støt og annen bevegelse og håndtering.

Batteriet har også den internasjonale transportgodkjennelsen UN3480, som i seg selv er et bevis på soliditet og kvalitet - og et krav du bør stille når du investerer i litiumbatterier til bruk i båt.

Litiumbatterier må kontrolleres av en såkalt BMS (Battery Management System). For å ivareta batteriets ytelser over tid og ikke minst din sikkerhet som bruker, er det avgjørende at batteriets BMS er av god kvalitet. Skanbatt sine batterier har en meget avansert BMS som beskytter mot kortslutning, overlading og dyputlading, for høy temperatur, og den skrur av batteriet dersom noe uforutsett skulle skje. Siden batteriet har få prismatisk celler og ikke et utall sylindriske, vil også BMS'en måle på samtlige celler, ikke bare et utvalg av batteriets celler.

Med litiumbatterier reduserer du vekten med ca 40-60 % sammenlignet med blybatterier. Litiumbatterier fra ca 125-150 Ah er ofte 40-50 % mindre enn blybatterier med samme kapasitet. I tillegg har litiumbatteriene en levetid som er inntil fem ganger lengre enn tradisjonelle batterier.

Litiumbatterier har ca dobbelt så mye tilgjengelig kapasitet sammenlignet med vanlige blybatterier, ofte mer. De tar ikke skade av dype utladninger. Et litiumbatteri på 100Ah kan tappes for 100 A, mens et 100 Ah bly/syre, GEL eller AGM-batterier kan maksimalt tappes 40-55 Ah før det ødelegges. I tillegg tåler et Litiumbatterier å stå lagret i lang tid med lav kapasitet uten at det påvirker kvaliteten eller levetiden.

Et 200 Ah litiumbatterie som dette kan i praksis erstatte blybatterier på 4-600 Ah. Alternativt kan du på samme plass få en batterikapasitet som er mange ganger så stor.

Årlige batterikostnader er inntil 50% lavere enn f.eks. med syrebatterier, takket være lang livssyklus og den innebygde BMS`en som beskytter batteriet. Batteriene inneholder heller ingen skadelige stoffer for miljøet.

Batteriet er produsert som et deep cycle batteri og skal ikke brukes som startbatteri.

Lading

Batteriet kan lades med de aller fleste elektroniske ladere men det er viktig at sluttspenningen oppnår maksimalt 14,6 V, og at laderen regulerer ned til 13,3-13,8V når lithiumbatteriet er fulladet (gjelder ved 12V).  Kan du bruke laderen du har i dag anbefaler vi å teste ut med den en stund, og så kan du heller kjøp en kraftigere lader med eget litiumprogram hvis behovet melder seg.
Litiumbatterier lades vesentlig raskere enn blybatterier. De fleste Skanbatt-batterier kan lades fra tomt til fulladet på 2-3 timer, så lenge du har en lader som kan levere nok strøm inn.
Merk at dette gjelder for de batteriene vi selger. Har du litiumbatterier fra andre forhandlere og leverandører må du sjekke med de hva slags lader du skal bruke.
Ved lading når selve batteriet holder minusgrader er anbefalt maks ladestrøm ca 10 % av kapasiteten for å unngå skader på batteriet, dvs 10 A for et 100 Ah batteri. Skal batteriet brukes under forhold der det holder minusgrader trenger du et batteri med varmeelement, f.eks. Skanbatt HEAT. Merk at batteriet fint tåler å lagres i minusgrader.

Tekniske spesifikasjoner:

 • Størrelse: 200Ah
 • BMS: 150A
 • Spenning: 12V
 • Teknologi:  LiFePO4
 • Celler: Prismatiske
 • Bluetooth: Nei
 • Varme: Nei
 • Kan parallellkobles: Ja (les mer nedenfor)
 • Kan seriekobles: Ja

  Skanbatt gir 5års garanti på dette batteri

  Skanbatt Basic kan seriekobles for høyere spenning (maks 48 V), og det kan parallellkobles  med  batterier med samme konstruksjon og BMS (200Ah prismatiske celler, 150A BMS).

  Husk ved seriekobling av batterier, så skal de alltid topplades før sammenkobling. Vi anbefaler å koble dem sammen i parallell og lade alle opp sammen for å sikre at de er 100% like.

  Batterimeter

   En av de store fordelene med et Litiumbatteri er at det leverer riktig volt til det er tomt. Men det betyr også at du ikke kan bruke det tradisjonelle voltmeteret du kanskje har ombord til å sjekke "tilstanden" på batteriet, slik du kan med et tradisjonelt bly/syre, GEL eller AGM-batteri, der spenningen gradvis blir lavere. Vi anbefaler derfor å montere et batterimeter eller batterimonitor, for å vise gjenværende kapasitet, forbruk, hva som trekker mye  strøm, og det blir lettere å huske å skru av "strømtyvene". 

   En batterimonitor er relativt rimelig, og er enkel å montere.

   Baugpropell

    Litiumbatterier er ikke egnet til baugpropeller. 

    Selv om du skulle ha en batteribank som er stor nok vil det kreve en BMS av en størrelse som blir meningsløst kostbar. Da er det mye bedre å f.eks bruke et egnet Optima-batteri.


    Det er kvalitetesforskjeller på litiumbatterier, også i båtbransjen. Seatronic selger batterier av høy kvalitet, og har valgt leverandører som leverer batterier med høy sikkerhet og lang levetid.

    Tekniske spesifikasjoner

    Produsent Skanbatt
    Ampere 200A
    Dimensjoner 485 x 170 x 245 mm
    Vekt 25 kg
    Batterikapasitet 150A-200A
    Tilleggsfunksjonalitet BMS (Batteristyring)
    Batteriteknologi Litium