Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2500kr! Les mer

Hvordan velge riktig presenningstativ?

Hvordan velge riktig presenningstativ?

På våre breddegrader er det en fornuftig investering med tildekking av båten i vintersesongen, hvis da ikke båten er i bruk.

Tildekkingen skal fungere i all slags vær, og da har alle båter behov for et presenningstativ.

Presenningstativet skal selvfølgelig beskytte mot nedbør, ha så høyt møne at snøen faller av, det skal ikke være «lommer" der regnvann kan samle seg – for så å fryse til is, og det skal sikre god ventilasjon og nok luft over dekk.

Det finnes flere løsninger her, og man kan lage et slikt stativ selv i treverk. Men det kreves en del jobb og planlegging for at det skal bli brukbart, og kanskje en sesong eller to med finjustering. I tillegg kan det bli tungt, og være litt tidkrevende å sette opp.


Seatronic selger derfor veldig mange presenningstativ, eller opplagsstativ, som kort fortalt er byggesett i aluminiumsrør. Grunnsettet tar utgangspunkt i båtens størrelse, og de kan suppleres med ekstra deler for å tilpasses akkurat til din båt. Stativene er praktiske i bruk, de er lette, stive, og enkle å sette opp.

Grunnsettene kommer i forskjellige typer, og hvilket som passer deg best er selvfølgelig avhengig av type båt, båtens utforming og om den skal ligge på land eller vann. Hovedforskjellen er om stativet står helt eller delvis på land, eller om det plasseres i sin helhet på båten.

En lite ordliste over ulike typer stativ og deler

 • keBakkestativ, også kalt A-stativ pga formen, er primært beregnet på motorbåter opp til drøye 30 fot, og har lange benpar som står på bakken ved baugen og hekken. Det er mulig å montere flere bespar, men normalt støttes resten opp av skrev og midststøtter.
 • Rekkestativ/dekkstativ er beregnet for båter der rekken står oppe, og festes i denne. Rekkestativ finnes avhengig av fabrikat både som grunnpakke eller som tilleggsutstyr til dekkstativ. Man kan i tillegg kjøpe ekstradeler for å montere stativet ned i rekkestøtte foten. Kan benyttes både på land og vann.

 • Ben: Benpar forut og akter på bakkestativ
 • Midtstøtter: Også kalt midtstolper. Står vertikalt fra dekk til mønestang, og bidrar i stor grad til å håndtere vekten av hele presenningstativet, og er ikke minst viktig hvis det skulle legge seg snø på presenningen.
 • Mellomstykker. Horisontale rør for å avstive ben i bakkestativet.
 • Mønestang: Den øverste langsgående stangen, bør være noe lengre enn båten og presenningen
 • Rekkefester: Deler som monteres på enden av skrev, og som settes festes i rekka
 • Rekkestøttefester: Deler som gjør at skrev passer i båtens rekkestøttefester
 • Skrev: Benpar som går fra mønestang og til rælingslist, rekkestøttefester, pulpit/pushpit eller rekke.
 • T-stykker: Fester ben, skrev og midstøtter til mønestangen

Seatronic fører presenningstativer fra Norena og Red Duty. Stativene er bygd opp på samme måte med hoveddelene mønestang, skrev, ben og midtstøtter i aluminiumsrør, og T-stykker i plastmateriale, men det er også noen forskjeller.

Når det sammenlignes pris mellom merkene så vær oppmerksom på at innholdet ikke nødvendigvis er det samme i pakkene, dvs. at det kan være behov for tilleggsutstyr hos det ene merket og ikke det andre. Som et eksempel leveres Red Duty 9 m dekkstativ med 4 skrev, mens Norenas har 5. Red Duty leveres med oppbevaringsbag, og Norena leveres med rekkeklemmer i kompositt for rekkerør og rekkestøtter skrevene.

På bakkestativene har Red Duty en fast lengde på 3 m, men hos Norena varierer den med størrelsen på stativet.


Pakker med radar og kartplotter

Red Duty

Red Duty er et bra og rimelig alternativ, og har et klikksystem som gjør det veldig enkelt å sette sammen. Laget av sjøvannsbestandige aluminiumrør, Ø 38 mm, 2 mm godstykkelse. Minimalt med skruer og små deler som kan bli borte.

Merk at det hos Red Duty ikke leveres med feste for rekkerør /pulpit / pushpit til skrevene. Disse er tilleggsutstyr, og man kan kjøpe der det er behov for. Fester for rekkerør er i metall, så de må polstres for å unngå å oppskraping.

Red Duty dekkstativ

Dekkstativ som leveres med et antall skrev som går fra mønestang til dekk. Utmerket for båter på land, egner seg også meget godt i boblehavn. Merk at det ikke følger midtstøtter med Red Dutys dekkstativ, men dette er noe vi anbefaler på det sterkeste.

Leveres med opppbevaringsbag.


Red Duty bakkestativ 

Bakkestativet leveres med skrev og midstøtte. Bena på bakkestativet er 3m lange, så reell høyde blir ca 2,6 m ved 30 grader vinkel.

Leveres med oppbevaringsbag.


Red Duty ekstradeler

Red Duty presenningstativer kan tilpasses ved å legge til flere skrev, forlenge mønestangen, og tilpasse montering med andre støtter. På den måten kan du få stativet til å passe perfekt på din båt.


Norena

Norena har bedre løsninger, men koster også en del mer.  Stativene består av lette 30 og 35 mm elokserte aluminiumsrør, og monteres enkelt uten verktøy. Norena leveres med rekkeklemmer for rekkerør eller rekkestøtter til skrevene. Disse passer for rør med Ø 19-35 mm, og er produsert i nylonforsterket plast av meget høy kvalitet. De riper heller ikke opp det de festes i. Ingen deler er lengre enn 1,7 meter, og stativet er dermed lett å frakte og oppbevare. Midstolper leveres med en skikkelig gummifot. Bag er ekstrautstyr.


Norena R-stativ

Norena rekkestativ som leveres med et antall skrev som går fra mønestang til dekk. Norena R-stativ passer alle båttyper enten de skal i opplag på land eller sjøen. R-stativet leveres med Norena rekkeklemmer på alle skrev. Merk at det heller ikke følger midtstøtter med Norenas rekkestativ, men dette er noe vi anbefaler på det sterkeste.


Norena A-stativ

Bakkestativ som leveres med ben forut og akter, skrev (med unntak av det aller minste ) og en eller flere midtstøtter. Bena på bakkestativet varierer i lengde fra 2,5 - 4,5m avhengig av hvor stor båt stativet er beregnet på.


Norena ekstradeler

Rekkestøttefester er for deg som ønsker å fjerne rekkestøttene når båten ligger i opplag. Norena har to modeller avhengig av hva slag rekkestøttefot du har montert. Den ene er plasseres utenpå rekkestøttefot Ø22 mm, og passer bla. på Jeannau. Den andre passer innvendig Ø25 mm, bla. til Bavaria. Kan også benyttes på gamle OPI-stativ.


Norena mellomstykker

Mellomstykker til ben bakkestativ for å stive av benparene. Passer Norena A-stativ og eldre OPI-staiv med 35 mm rør.


Norena midtstolper og dekkskrev

Midststolper og dekkskrev hvis det er behov for å forsterke stativet og passer til både Norena og Red Duty dekk og bakkestativer. Midststolpene kommer komplett med gummifot. Skrevene selges enkeltvis og leveres med rekkeklemme. 


Norena mønerør

For å forlenge mønerøret brukes variantene med lås. Kan også benyttes til å forlenge ben på Norena bakkestativ.


Norena reservedeler

Reactor-fjernkontroll for autopilot

Med en fjernkontroll til autopiloten kan du styre autopiloten, og dermed båten, fra flere steder om bord, selv om vi anbefaler at roret alltid er bemannet for å kunne ta manuell kontroll over båten. Fjernkontrollen har innebygd kompass og bevegelseskontroller, slik at du bare kan peke i den retningen du ønsker å aktivere eller endre kursen, samtidig som du holder bevegelseskontroller-knappen nede. Kursen kan også justeres styrbord eller babord i én grad, 10-grader (alternativ eget valg av antall grader) med piltastene. Mann-Over-Bord-funksjon for å markere og navigerer tilbake til en MOB-posisjon. Handlingstaster for å aktivere ønskede handlinger eller mønstre, f.eks en Route-To-handling eller en seilbåtfunksjon. Dette kan kreve at du har annet kompatibelt utstyr som en kartplotter eller vindgiver. Reactor-fjernkontrollen har en klar og lesevennlig fargeskjerm, også i sollys, og den er vanntett og flyter.

Garmin MSC 10 maritimt satellittkompass

Garmin MSC 10 er et GPS-basert maritimt satelittkompass som gir pålitelig og nøyaktig kursinformasjon, uten at du trenger å bekymre deg for magnetisk interferens. Kan være nødvendig i noen situasjoner, f.eks. i enkelte metallbåter og høyhastighetsbåter, men gir også mer nøyaktig kursinformasjon til alle som ønsker det.

Mottakeren med multibånds GNSS (L1 og L5 GPS) og multikonstellasjon (GPS, Galileo, GLONASS og BeiDou) som gir nøyaktig posisjonering. MSC 10 gir deg informasjon om helling, rulling og lineær vertikal bevegelse. Kan være hovedsensor for både autopilot, kartplotter og andre systemer.


OnDeck og Garmin VHF215i

Les mer om hva du bør tenke på, enten du skal ha båten i oppslag eller du skal bruke den gjennom vinteren i denne Seatronic Magasinet-artikkelen. Her ser vi bla på avfuktere, frostsikring, opplagstøtter og presenninger.

https://seatronic.no/magasinet/vintersesong-og-opplag


Noen tips og råd basert på produsenten og våre egne erfaringer

 • Tegn gjerne en skisse for din båt og sjekk at lengden på skrevparene passer på din båt.
 • Når stativet er satt opp første gang slik du vil ha det merker du alle delene med nummer fra baugen og akterover slik at det går lett å sette det opp neste år. De med mest orden blant oss bruker grønne merker på styrbord skrevben, røde på babord og gule på mønet og annet som er i midten. Teleskopdelene merkes der de er dratt ut med en blyant. Det samme gjøres på festepunktene på mønet.
 • Vi anbefaler en eller flere midtstøtter avhengig av mønelengde, "takvinkel", lokale værforhold i forhold til vind og snømengder. Disse kommer i flere lengder, og kan også etterbestilles ved behov.
 • To jekkestropper er perfekt for å kryssavstive stativet i lengderetningen. Pass på at metallbeslag på jekkestroppene ikke gnisser mot båt eller presenning.
 • Vulkaniserende tape (også kalt vulktape og selvklebende tape) er meget nyttig for å sikre feste ved rekke og andre steder det kan forskyve seg. Dette gjelder også hvis det er vanskelig å få et perfekt feste pga utforming av pulpitt eller puskpit. Denne tapen er egentlig beregnet som elektrisk isolering, men den fester seg mot seg selv når den strekkes, og setter ikke igjen merker på båt, stativ eller presenning når den fjernes.
 • Husk lufting oppunder møne i baug og akter. Da unngår du kondens, med farge for mugg og råte.
 • Ønsker du flere skrev enn i standardpakken for din båtlengde er det rimeligere å gå opp en stativstørrelse enn å kjøpe ekstra skrevpar senere. Pass bare på at lengden på skrevene passer din båt.. Den ekstra mønelengden beholder du til reserve.