Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2500kr! Les mer

Fusion båtstereo

Fusion båtstereo

Den svenske forfatteren Ivar Wallensten sa at «Musikk bør finnes i alle hjem, unntatt i naboleiligheten». Vi skal ikke mene så mye om nabobåten, men de aller fleste båteiere ønsker seg et stereoanlegg om bord. Det kan være for å høre på værmeldingen eller Reiseradioen, klassisk musikk, 80-tallspop, de siste listetoppene eller yacht rock, men felles for brorparten av oss er at vi ønsker en ren og god lyd. Lyd om bord i dag kommer i så forskjellige former som en smarttelefon, med Spotify eller en radio-app, ofte streamet til en stor eller liten trådløs høyttaler eller tom. en «boom-box». Det kan være en liten DAB-radio, en mer eller mindre marinisert bilstereo, eller fullstendig integrerte anlegg – slik som Fusion leverer.

Noen synes det kan være litt forvirrende med Fusion, men veldig kort fortalt er det som Sonos som en del kjenner fra landjorda – bare tilpasset et liv på sjøen. På samme måte som med Sonos, kommer Fusion i flere kvalitets og prisklasser, og kan løse flere oppgaver. Alt fra et enkelt stereo og høyttalersett, til store multirom- (eller multilugar) løsninger med avanserte underholdningssystem. Med eller uten DAB+, med innebygd Wi-Fi, kraftige forsterkere, høyttalere og subwoofere inne og ute, med eller uten RGB-lys og tilbehør som fjernkontroller for både lyd og lys.

Fusion er i dag en verdensleder på lydutstyr beregne på bruk om bord i båter, produktene er spesialutviklet for å brukes i det maritime miljøet. De er laget for å tåle røft vær med regn og vind, og hører hjemme til sjøs.

Selv om Fusion er eid av Garmin, samarbeider de med andre store aktører som også benytter Fusion-link på utvalgte produkter. Dette gjelder bla. Raymarine, Simrad, B&G og Lowrance.

Vi skal nedenfor forklare litt om de ulike Fusion produktene og seriene, og mulighetene de tilbyr, men først kort om hvem og hva Fusion er.

Maritim beskyttelse

Elektronikk om bord i båter kan bli utsatt for ekstreme forhold, som fuktighet, salttåke, UV-stråler, ekstreme temperaturer, og kraftige rystelser. Men det er Fusion klar over, produktene er laget for å tåle det, og de testes grundig under nettopp slike forhold for å sikre at de yter som de skal.

Alle Fusion-produkter IP-testes for beskyttelse mot vann- og støvinntrenging, og mange av de har imponerende IPX6, IPX7 og IP65-klassifiseringer.

En rekke Fusion høyttalere og subwoofere er godkjent etter ISO 12216-tester, som krever at de settes under trykk på en definert vanndybde i minst tre minutter uten at de lekker eller får permanente skader.

Fusion stereonanlegg

Stereoanlegget kan beskrives som hjernen i musikk- eller underholdningssystemet. Fusion leverer stereoanlegg i flere kvalitetes- og prisklasser. Selvfølgelig er budsjettet en viktig faktor her, men du må også ta hensyn til noen andre elementer før du tar det endelige valget.

 • Hvor mange «rom» eller soner skal du fylle med lyd?
 • Skal det være det samme som spilles overalt, eller skal det være mulig å f.eks høre på radio i salongen, mens det streames fra smarttelefonen i cockpit?
 • Skal det benyttes eksterne forsterkere og/eller subwoofere?
 • Må du ha en spiller som passer i i et eksisterende «DIN-hull» i dashboard eller instrumentpanel, eller ønsker du en
 • Black Box løsning?
 • Trenger du DAB+-radio?

Tenk også på signalkilden og hvordan den overføres.

Bruker du en smarttelefon vil det være bra med kabel og bedre med Bluetooth. Har du iPhone vil det være aller best med Wi-Fi og Apple AirPlay.

Streaming-tjenestene leverer også forskjellig kvalitet der f.eks. Apple Music, Amazone Music HD og Tidal leverer bedre kvalitet enn Spotify Premium (med forbehold, siden dette er et marked som stadig endrer seg).


Fusion stereoanlegg innstegsnivå - god

Fusion MS-RA60 er et rimelig maritimt stereoanlegg, men med full Fusion kvalitet og funksjonalitet. Innebygd 4x22W RMS klasse D-forsterker. Har innebygd DAB+, må tilkobles en FM-antenne med Motorola-plugg. Stream trådløst via Bluetooth, og styr musikken via ANT (Garmin Quatix-klokker) eller ARX70 fjernkontroll. Passer i samme innfellingshull som eldre modell MS-RA55.

MS-RA-60 leveres også som pakke med et par høyttalere i EL-serien.


Fusion stereoanlegg mellomklasse - bedre

Dette er stereoanlegg der du får mye for pengene, og passer for de som ønsker seg et bedre stereoanlegg med flere funksjoner og enda bedre muligheter for å bygge det ut. Merk at alle disse kan bygges ut med en DAB+-modell

Med Fusion MS-RA70 får du høy lydkvalitet på sjøen til en rimelig pris. Innebygd 4x26W RMS klasse AB-forsterker. Stream trådløst via Bluetooth, og styr musikken via smarttelefonen, en Garmin-klokke (ANT) eller ARX70 fjernkontroll. DIN-størrelse.

Fusion MS-RA70N har i tillegg NMEA2000-tilkobling så du kan styre anlegget fra en kompatibel kartplotter, multifunksjonskjerm eller NRX300-fjernkontroll.


Fusion MS-RA210 må vi kunne si er i den øvre mellomklassen. Den har noen av de viktigste funksjonene til Apollo-klassen, inkludert DSP-teknologi. Med en innebygd 4x26W RMS klasse-D forsterker får du høyere effektivitet og bedre lyd. Bluetooth, ANT, USB og NMEA2000. Passer i utsparing til utgåtte RA205, og i DIN-utsparring med adaptersett.

Fusion MS-RA210 leveres også som pakke med et par 6,5" Fusion XS-serie høyttalere.


Fusion Apollo stereoanlegg - best

Salongen eller cockpiten på en båt er ikke nødvendigvis det beste lytterommet, men Fusion er opptatt av å utvikle og produsere førsteklasses lydunderholdningssystemer. Målsetting er at kontinuerlig innovasjon gir maritime underholdningssystemer enestående egenskaper., og de har utviklet flere teknologier som bidrar her.

Digital signalbehandlingsteknologi (DSP)

Fusion DSP optimaliserer lydsignalet som leveres til underholdningssystemet, og resultatet er enestående lydkvalitet på alle volumnivåer og i alle lyttemiljøer. 
Du får musikken din levert på det kvalitetsnivået den er ment å høres på
Du får redusert forvrengning med en teknologi som forutser signaltopper ,og justerer forsterkningen
Du får kvalitetslyd på alle volumnivåer
Du får forhåndsinnstilte profiler som gir den beste lyden til hver Fusion-komponent

Apollo MS-RA670 er et maritimt underholdningssystem med LCD-fargeskjerm og en rekke innovative løsninger. Lydstrømming med Wi-Fi-teknologi gir lyd av høy kvalitet med en raskere dataovterføringshastighet. Innebygd 4x26W RMS klasse-D forsterker i 4 ohm, som i tillegg er 2 ohm stereo-stabil for bruk med 2 ohms høyttalere- der leverer den 4x43W RMS. Ethernet, Bluetooth, ANT, USB og NMEA2000. 3 soner hvorav to er forsterket. Mulighet for Apple AirPlay2.

Apollo MS-RA770 er det ultimate Apollo-anlegget og har i tillegg LCD-berøringsskjerm, 4 soner hvorav to er forsterket og, innebygd Apple AirPlay2.

Apollo SRX400 kan benyttes som et selvstendig stereoanlegg, men er laget som et sone-stereoanlegg med innebygd Wi-Fi – og er en perfekt følgesvenn til toppanlegget Apollo MS-RA770. Innebygd 2x26W RMS klasse-D forsterker, som også er 2 ohm stereo-stabil. Vil sammen med et par høyttalere være et perfekt sone-anlegg, f.eks. i en lugar, og kan enten styre og spille lokalt i «sonen» eller styre alle stereoene i nettverket. Kan ikke tilkobles egen DAB+-modul, men kan hente DAB-signal fra MS-RA770 hvis denne har det.


BlackBox og WhiteBox

Med en BlackBox-løsning kan du gjemme vekk hovedenheten, og du trenger kun å avsette plass til et lite kontrollpanel på dashbordet eller instrumentpanelet. I Apollo-serien har Fusion døpt det WhiteBox – den er jo faktisk det.

Fusion BB100 Black Box kan sammenlignes med mellomklasse-anlegget MS-RA70N. Du får samme høye lydkvalitet på sjøen til en rimelig pris. Innebygd 4x26W RMS klasse AB-forsterker. Stream trådløst via Bluetooth, og styr musikken via smarttelefonen, en Garmin-klokke (ANT) eller ARX70 fjernkontroll. NMEA2000-tilkobling så du kan styre anlegget fra en kompatibel kartplotter, multifunksjonskjerm eller NRX-300 fjernkontroll. Det medfører også en kablet fjernkontroll med IPX7 klassifisering. BlackBoxen har IPX3.

Fusion Apollo MS-WB675 Whitebox stereoanlegg kan sammenlignes med Apollo MS-RA670. Dette er et maritimt underholdningssystem med en rekke innovative løsninger. Lydstrømming med Wi-Fi-teknologi gir lyd av høy kvalitet med en raskere dataovterføringshastighet. Innebygd 4x26W RMS klasse-D forsterker i 4 ohm og er «stereo-stabil» med 2 ohms-høyttalere. Ethernet, Bluetooth, ANT, USB og NMEA2000. 3 soner hvorav to er forsterket. Mulighet for Apple AirPlay2, og PartyBus-Network Technology. Med NMEA2000-nettverk kan den kontrolleres via kontrollpanel  NRX300, eller direkte på kartplottere som støtter Fusion. Via Ethernet-kabel kan WB675 kontrolleres via kontrollpanel Apollo NRX400, eller via app på en smarttelefon eller nettbrett. De sistnevnte kan også benyttes via Bluetooth.


Multi-Zone™-teknologi

Ved hjelp av Multi-Zone-teknologi kan du styre lyden i opptil fire separate soner om bord. Gi hver sone et navn: Salong, cockpit, flybridge osv, og juster deretter balansen, subwooferen og volumnivåene individuelt eller samlet. Dette kan gjøres på Fusion-anlegget, på en Fusion-Link-kompatibel Garmin-skjerm eller til og med i Fusion-Link-appen på en kompatibel mobilenhet. 

Vil du ha kablet lokal kontroll? Bruk en kablet Apollo ERX400- eller MS-NRX300-fjernkontroll i stedet, avhengig av om du har Wi-Fi og/eller NMEA2000 ombord.

Fusion Apollo ERX400 kobles til et stereonettverk i Apollo-serien via Ethernet, og du kan styre alle soner i nettverket. ERX400 har en 2,7-tommers optisk bakgrunnsbelyst LCD-fargeskjerm som er integrert i en svart glassfront, og gir en elegant installasjon i de fleste båter.

Fusion MS-NRX300 kontrollpanel kobles til kompatible Fusion-stereonettverk via NMEA2000. I tillegg til å ha Multi-Zone teknologi for opptil 4 soner, kan NRX300 fjernkontrollen også vise data fra kompatibel maritim elektronikk, som bla. vind, dybde, hastighet, retning, posisjon, beregnet ankomsttid og vanntemperatur.


Fusion-Link-integrasjon

Ved hjelp av Fusion-Link kan et Fusion-stereoanlegg kobles sammen med en Garmin-kartplotter eller -multifunksjonsskjerm for å kunne styre stereoanlegget fra denne. Fusion-Link-grensesnittet bruker Ethernet eller en NMEA2000-nettverkskobling for å knytte enhetene sammen, så har du en NMEA2000 ombord er du allerede godt i gang.
Fusion-anlegget kan også styres og oppdateres fra kompatible Apple- og Android-enheter med Fusion-Link-appen, som lastes ned fra hhv. App Store og Google Play Store.

Med Fusion-Link Lite-appen kan du kan styre et maritimt Fusion-stereoanlegg fra en kompatibel Garmin-klokke. Fusion-Link Lite finner du i Connect IQ™ Store-appen.

Seatronic har maritime Garmin quatiz-smartklokker som kan styre Fusion-steroanlegg via Fusion-Link Lite-appen:

Seatronic søk - Garmin QuatixSeatronic søk - Garmin Quatix

Klikk her eller på bildet for å se Garmin Quatix smartklokker.

Fjernkontroller og tilbehør til stereoanlegg

Fusion ARX er en trådløsfjernkontroll som lar deg styre lydunderholdningen fra hvor som helst om bord. Lav profil, enkel å montere, vanntett (IPX6 og IPX7). Trådløst ANT-tekonlogi (samme som i Garmins klokker) med en rekkevidde på 10 meter. Batteri som lever i minst tre år ved typisk bruk. Kommer i sort og hvit utgave.

DAB+-modulen med antenne. Kobles til et kompatibelt Fusion-stereoanlegg for å lytte til DAB- og DAB+-radio.

Bluetooth modul kan kobles til et kompatibelt Fusion stereoanleggg med en RCA AUX-inngang for å aktivere trådløs Bluetooth-tilkobling. Kan også benyttes på noen eldre modeller.

Med en DIN-ramme kan du montere f.eks. fusion RA70 i en eksisterende DIN-utskjæring, og med et ettermonteringssett kan du enkelt integrere et kompatibelt Fusion-anlegg, som Apollo RA670, MS-RA60 og RA210, i DIN-utskjæringen.


Høyttalere

Å velge riktig høyttalere kan for noen synes som en uoverkommelig vitenskap, og det er selvfølgelig mulig å grave seg ned i et hav av detaljer og data. Men faktum er at høyttalerteknologien slik vi normalt kjenner den i dag har vært ganske lik i godt over 100 år. Så uten å dykke for mye ned i detaljene vil vi bare nevne:

Det er mye lettere å sprenge en høyttaler med for liten forsterker enn for stor. Hvis du prøver å spille høyt med en liten forsterker (få watt RMS) vil du få en forvrenging i lyden (klipping) som kan ødelegge høyttaleren. En større forsterker vil kunne spille høyere uten forvrenging.
Ohm – pass på motstanden. Ser du på spesifikasjonene på en forsterker så ser du at de f.eks. er oppgitt som 2x45W RMS ved 4 ohm. Da er det i utgangspunktet viktig at høyttalerne også har en motstand på 4 ohm. Er motstanden på høyttalerne lavere, f.eks. 2 ohm er det fare for å ødelegge forsterkeren eller stereoanlegget. Det går an å ha høyttalere med større motstand, f.eks. 8 ohm, men da vil de spille på et lavere volum. Det finnes unntak her, også hos Fusion, men er du usikker så spør oss.
Glem watt for å sammenligne høyttalere og hvor høyt de kan spille. Uten at du vet en rekke andre parameteres sier ikke watt-tallene så mye.
Det som forteller noe om hvor høyt en høyttaler spiller er ikke peak- eller RMS-watt men følsomheten (efficiency) Denne indikerer hvor mange desibels lydtrykk høyttaleren produserer med et signal på 1 watt på 1 meters avstand. Hjemmehøyttalere ligger normalt fra 84-92 dB.

Fusion har heldigvis gjort det enkelt for oss. 

 • Produktene «snakker» godt med hverandre, spesielt hvis musikkanlegg, forsterkere og høyttalere er innen sammen kvalitetessegment. 
 • Fusion har 4 ohm motstand som standard på sin forsterke og høyttalere.
 • De store XS og Signature 6,5-8,8 høyttalerne er relativt lettdrevne, dvs at de spiller ganske høyt med en følsomhet på 90-92 dB. De små XS, samt FM og SM-serien har en følsomhet på 84-86 dB, omtrent det samme for subwoofere. EL-serien har 91 dB og spiller litt høyere. 
 • Alle høyttalerene vi skriver om her har IP65-klassifisering

Høyttalere - gode

Fusion EL-serie

6,5″ robuste høyttalere som leverer kvaliteteslyd i tøffe maritime omgivelser. IP65-klassifisering. Redusert monteringsdybde med åpen bakside gjør det enkelt å finne plass for montering. Anbefalt forsterkereffekt (RMS): 20-40W pr kanal. Dette er høytalerne som leveres med Fusion MS-RA60 stereopakke, da med klassisk front. Finnes også med sportsgrill og RGB-belysning. 

Fusion SM-serie

Firkantet høytalerfront, med en monteringsdybde på kun 24 mm. Forseglet kabinett som sørger for lydgjengivelse av høy kvalitet, samtidig som det beskytter høyttalerkomponentene. IP65-klassifisering. Merk at høytalerne har en følsomhet på 84 dB (1W/1m), så det er ikke høyttalerene som spiller høyest. Skal kun kobles til et Fusion stereoanlegg, og ikke til en ekstern forsterker.Passer i hullene til de fleste 6,5″ høytalere.


Høyttalere - bedre

Fusion FM-serie

6,5″ og 7,7″ med rund eller firkantet front, bygd for å levere en lydopplevelse av høy kvalitet i sesong etter sesong. Anbefalt forsterkereffekt (RMS): 6,5″ 15-80W pr kanal, 7,7″: 20-150W pr kanal. Ønsker du å spille høyt anbefales 7,7″ som har en følsomhet på 91 dB (1W/1m) – mot 87 dB for 6,5″. Bygger bare 2,3 mm ut, så de er tilnærmet flush-monterte. Det finnes også Subwoofere i SM-serien, se lenger nede.


Fusion XS-serie

4″, 6,5″ og 7,7″ høyttalere bygd av kvaitetesmaterialer for både å levere en lydopplevelse av høy kvalitet på sjøen, og samtidig være beskyttet mot det maritime miljøet. Og alt dette til en hyggelig pris. Anbefalt forsterkereffekt (RMS): 4″ 15-80W pr kanal, 6,5″ 20-150W pr kanal, 7,7″: 25-2000W pr kanal. Både 6,5″ og 7,7″ er egnet til å spille høyt, med en følsomhet på hhv 91 og 92dB (1W/1m) – mot 87 dB for 4″. Avhengig av størrelse kan høyttalerne leveres med klassisk eller sportsfront, og RGB-belysning Det finnes også en 10″ subwoofer i XS-serien.


Høyttalere - best

Signature-serien er Fusions beste høyttalere, og kommer i en rekke størrelser og utgaver. De leverer en krystallklar førsteklasses lydkvalitet. Signature-høyttalerene er bygd for å vare i et maritimt miljø, de er grundig testet, og de vannbestandig kontaktene sørger både for en enestående beskyttelse og enkel montering. Alle hovedhøyttalerene er egnet til å spille høyt, med en følsomhet på hhv 90 for 6,5″ og 91dB  for 7,7″ og 8,8″ (1W/1m). 

Fusion Signature Series 3i-koaksialhøyttalere

Kommer i 3 størrelser, og har enten klassisk eller sports-front. Med sportsfront kan du velge med eller uten CRGBW-belysning (Cool White, Red, Green, Blue og Warm White).

6,5-tommer: Anbefalt forsterkereffekt 30–90W RMS/kanal.

7,7-tommer: 25–120W RMS/kanal

8,8-tommer: 25–140W RMS/kanal

Signature Series 3i med klassisk hvit front


Signature Series 3i med hvit eller grå sportsfront


Signature Series 3i med hvit eller grå sportsfront og CRGBW belysning


Partipris på Signature Series 3

Seatronic har hentet inn et større parti av Fusion Signatur serie (GEN.3) og vi har derfor ekstra hyggelige priser på et utvalg disse høyttalerne.


Subwoofere

Du har lyst på en subwoofer. Det er ikke sikkert du vet det, men det er fordi du ikke har prøvd med en subwoofer om bord. Men hva er egentlig en subwoofer?
Det er enkelt fortalt en høyttaler som bare skal spille de dypeste basstonene i musikken. Siden den dypeste bassen ikke er retningsbestemte på samme måte som diskant og mellomtone er det ikke behov for stereo, og det holder med én subwoofer i et rom. Har du store høyttalere hjemme er det ikke nødvendigvis behov for en subwoofer, men i en båt er høyttalerparene normalt ganske små – så her bidrar en subwoofer i høy grad til et fullverdig lydbilde.

Fusion har subwoofere i flere prisklasser, og vi anbefaler at du bruker en sub i samme serie som de vanlige høyttalerene i samme rom eller sone.

FM-serien har en 10" subwoofer i klassisk utseende som kommer i både rund og firkantet utførelse. Anbefalt forsterker (RMS): 40-300W. Bygger kun 3 mm ut, så den kan nærmest monteres flush. Kan kobles rett til et 2.1-lydsonekompatibelt system, som Apollo serien, uten behov for ekstern forsterker.


XS-serien har 10" subwoofere, enten med klassisk eller med sportsgrill og RGB-belysning.

Anbefalt forsterker (RMS): 40-300W. Kan kobles rett til et 2.1-lydsonekompatibelt system, som Apollo serien, uten behov for ekstern forsterker.


Signature Series 3i-subwoofere kommer med klassisk design i 10". Sportsdesign-utgaven kan leveres med valgfri CRGBW-belysning på 10", og som standard på 12". Bygd for å fungere optimalt me fusion stereoanlegg og forsterkere med tilpassede DSP profiler. 

Anbefalt forsterker (RMS): 10" 40-300W og 12" 200-1000W.


Forsterkere

Alle Fusion stereoanlegg har innebygde forsterkere, men mange ønsker allikevel en eller flere eksterne forsterkere i tillegg. Det kan være for å ha muligheten til å spille litt høyere uten at det skal gå utover lyden – eller utstyret, eller det kan være fordi man ønsker lyd i flere soner. Eller, ja takk begge deler, som en ikke helt ukjent bjørn ville sagt.

AM-serie

AM-forsterkerne er Fusions rimeligste forsterke, men misforstå ikke – dette er kvalitetsforsterkere spesiallaget for å spille bra i et maritimt miljø.

Fusion MS-AM504 er en 4-kanals klasse AB-forsterker med 2 soner


Apollo-serie

Apollo-forsterkere løfter både den hørbare og følbare lydopplevelsen. De er effektive, enkle å montere , og de fungerer utmerket sammen med ditt kompatible Fusion-stereoanlegg, dvs DSP-aktiverte stereoanlegg, og 

 • Apollo-forsterkerene er energieffektive og snill mot batteribanken om bord 
 • De har lav forvrenging og støy, her kan du nyte kvalitetslyd også på høyere volum
 • Forsterkerne har en automatisk innstillingsfunksjon så du får den beste lyden uten å måtte gjøre manuelle innstillinger
 • LED-lamper gir deg umiddelbar status i forhold til problemer med strømnettet, kortslutninger og temperaturen
 • Enkle å montere, braketter følger med
 • Kretskortet til forsterkeren har et spesialbelegg som gir ekstra beskyttelse mot maritime elementer
 • Forsterkerene er stabile ved 2 Ohm, det betyr at du kan koble til opptil to høyttalere per kanal, noe som øker oppsettalternativene
 • Fusion True-Marine-Design for å vare i sesong etter sesong. De er testet for et høyt nivå av beskyttelse mot salt, tåke, temperatur, vibrasjoner og UV-stråler

Fusion-høyttalere. Forsterke i Apollo-serien kommer med hhv. 1, 2, 4, 6 og 8 kanaler.

Ènkanalforsterkeren er på 2000 watt (650 W RMS) og er spesialutformet for å drive en subwoofer

2-kanalforsterkeren er en kompakt soneforsterker, perfekt når man ønsker lyd i flere områder ombord, f.eks i lugarer. 140W / 20W RMS pr kanal.

4, 6 og 8-kanalsforsterkerene leverer 300W / 150W RMS pr kanal, de kan brokobles for høyere effekt, og 2 av kanalene pr forsterker kan brukes på en subwoofer.


Har du spørsmål om enkeltprodukter, eller du ønsker forslag på et skreddersydd musikkanlegg tilpasset deg, ditt budsjett og din båt så bare ta kontakt. Vi har produktene og kunnskapen.