Vi har FRI FRAKT* på alle ordre over 2500kr! Les mer

Efoy brenselcelle

Vi båteiere blir stadig mer og mer avhengig av strøm, både til båtens egne systemer og utstyr, som elektronikk, varmtvann og kjøling. I tillegg har vi duppedittene vi har med oss ombord, mobil, nettbrett, PC og kanskje et bærbart lydanlegg. Når båten går er det ikke noe problem, men vi liker jo å ligge rolig også – ofte flere dager i strekk. Da vil vi etterhvert trenge «påfyll» av strøm.

Båteieren som ønsker annen strømforsyning enn lading fra hovedmotor eller landstrøm har i dag flere alternativer. Kort fortalt er dette solceller, vindgenerator, slepegenerator, aggregat og brenselcelle. Alle disse alternative systemene har sine fordeler og ulemper med tanke på effektivitet, kapasitet, installasjonskrav og kostnader.

Selv om en Efoy brenselcelle har en relativt høy anskaffelseskost, mener vi dette er den desidert beste løsningen for den type båtbruk eierene av de fleste 30-50 fotere har i Norden. Velger man en riktig dimensjonert brenselcelle i kombinasjon med en fornuftig batteribank, dekker man lett 70-100 % av strømforbruket avhengig av hvor mye strøm brenselcellen produserer. De største Efoy modellene produserer opp til 250A i døgnet – det er mye strøm! Kombinerer man dette også med en god 12-220 V inverter vil de fleste også ha nok strøm til eksempelvis å varme opp en varmtvannstank 1-2 ganger pr døgn.

Mange Efoy brukere opplever en ny tilværelse om bord fordi man ikke lenger trenger å bekymre seg for om man har nok strøm om bord når man er på tur – brenselcellen tar seg av nødvendig lading helt av seg selv når den står innstilt på ”automatic”. Den kjenner da på batterispenning og sørger for drift etter behov. I tillegg er den nærmest lydløs og installeres ute av syne. Mer praktisk og komfortabelt er det vanskelig å få det!

Hva er en brenselcelle?

En brenselcelle er en enhet - rett og slett en batterilader - som lager elektrisk energi fra et drivstoff. Dette skjer i form av en kjemisk prosess over en spesiell membran. Efoy benytter metanol som leveres i 5 og 10 liters tilkoblingsklare plastdunker, såkalte tankpatroner, som er spesialkonstruerte for formålet. Prosessen er veldig støysvak, mindre enn et vanlig kjøleskap (25 dB på 7 m). En 10 liters dunk produserer 11,1kWh energi! Avfallsstoffene begrenser seg til en moderat mengde rent vann og kulldioksid tilsvarende et barns “utpust”. Efoy brenselcellen styres av spenningen på batteribanken. Når spenningen synker til et bestemt nivå starter ladingen automatisk, og slår seg av igjen når batteriet er oppladet. Hvilke volt-verdier som bestemmer når den slår seg på og av kan du stille inn selv, og du kan også kjøre den manuelt med en on/off funksjon dersom du heller ønsker det.

Hvilken modell velger jeg?

Vi selger fritidsmodellene som gir henholdsvis opp til 80 og 150 A pr døgn, og en pro modell som gir opp til 250A. Bestselgeren er modellen på 150A. Kjøper du for liten modell i forhold til det faktiske strømforbruket ombord går brenselcellen for full maskin hele tiden, noe som vil redusere levetiden. Tenk deg derfor litt om hvordan du ønsker å bruke den nye strømkilden, og hvor mye strøm du kommer til å bruke fremover. En Efoy ombord kan også «kamuflere» at du har en dårlig batteribank ved at den kompenserer ved å lade hele tiden for å holde spenningsnivået oppe på en bank som er sterkt svekket. Dette vil også redusere levetiden betraktelig, så vi anbefaler at batteribanken er av god kvalitet. Vær oppmerksom på at selv ved riktig bruk av Efoy, vil membranen som lager den kjemiske prosessen svekkes over tid, og etter ca 10 år må du regne med at effekten er redusert med 20-30%.

Installasjon

Efoy brenselcellene er relativt små, og gir dermed en mulighet for båter som ikke har plass til et vanlig strømaggregat. Alle modeller har samme utvendige mål. Siden brenselcellen lager minimalt med lyd og i prinsippet ikke har utslipp, kan den installeres nær sagt hvor som helst i båten så lenge det er tørt og stedet er ventilert. Ventilasjonen må være god nok til at enheten blir kvitt overskuddsvarmen den produserer. Blir det for varmt der den står (40 grader) avbryter den driften. Merk deg også at enheten ikke tåler frost uten at den står i full driftsmodus og kan forbrenne etanol. Ta derfor med deg enheten hjem ved vinteropplag.

Rundt lengdeaksen tåler brenselcellen kontinuerlig 35 grader krengning under drift, og 45 grader over 10 minutter. Krengning over tverraksen kan være opp til 35 grader. Dersom du allerede har installert solceller ombord så fungerer de perfekt sammen med en Efoy brenselscelle. Et system kan da settes opp slik at det prioriterer lading fra solcellene først.

Selve oppkoblingen er veldig enkel: Plasser enhet der den skal være. Tilknytt lade- og sensorkabler direkte på batteriet, og enheten vil med en gang starte automatisk og gå i normal driftsstatus.

Efoy etanol

Efoy tankpatroner er et sikkert tank-system som er spesialutviklet til Efoy brenselceller. Efoy tankpatroner kan byttes på sekunder, enkelt og renslig. Med en M10-tankpatron blir du uavhengig av stikkontakten i inntil 4 uker. Det finnes mange utsalgssteder i Norge som selger EFOY-tankpatroner, og et stort forhandlernett i Europa. Dersom du har mulighet, kan du laste ned en app til mobilen. Da har du alltid beliggenheten til forhandlerne for hånden.

NB! EFOY tillater ikke bruk av uoriginal metanol og/eller beholder, det vil påvirke garantien.