Meny Lukk

Kjøleboks til båten – mye å velge i

Utvalget i bærbare kjølebokser er stort, og bruksområdene kan være svært forskjellige. Før du bestemmer deg for et produkt er det viktig å vurdere hvilke behov du selv har og hvilke egenskaper du skal vektlegge for ditt bruk. Noen kjølebokser har tilleggsfunksjoner, som å koble til trådløst nettverk med tilhørende mobilapp for styring, eller USB-uttak slik at du kan lade mobilen.

Kompressor eller termoelektrisk kjøleboks?

Alle våre strømdrevne kjølebokser (også kalt aktive kjølebokser) er kompressorbaserte, på samme måte som kjøleskapet ditt hjemme. Det finnes også i markedet såkalte termoelektriske kjølebokser, som er mye rimeligere enn de med kompressor.

En av svakhetene med termoelektriske kjølebokser er at de kun klarer en temperaturreduksjon på rundt 20 grader i forhold til omgivelsene. Ved utvendig temperatur på f.eks. 30 grader, vil innvendig temperatur i kjøleboksen da ikke bli lavere enn 10 grader.

En annen ulempe er at de går på kontinuerlig drift. I praksis betyr dette at de termoelektriske bruker omlag tre ganger så mye strøm som de kompressordrevne kjøleboksene. For å eksemplifisere – har du et 100Ah batteri vil det kunne drive en vanlig, strømsnill kjøleboks i ca 2 døgn. En tilsvarende termoelektrisk kjøleboks kan du da bruke ca 15 timer på samme batteri.

Hvor stor kjøleboks trenger jeg?

Hjul på kjøleboksen gjør den lettere å transportere

Det første valget de fleste tenker på er hvor stor boks de skal ha. Skal boksen eksempelvis stå permanent på en hytte, er det naturlig å velge en som er så stor som mulig i forhold til den plassen som er tilgjengelig. Det samme gjelder i alle andre tilfeller hvor boksen skal stå permanent på samme sted – hva er mest praktisk å ha på den tiltenkte plassen?

Har du derimot planer om å ta med deg kjøleboksen i båten eller bilen, blir praktisk håndtering om bord og mulighet for å bære den med innhold viktige faktorer.

For en familie på campingtur med bil, vil vi si at boksen bør være på minimum 30 liter. Da får du plass til det som oppbevares kjølig, men ikke alt du ønsker å ha på kjøling. Har du plass nok er en boks på ca 50 liter ideell for denne type bruk.

Merk deg at det også finnes varianter med hjul, som letter forflyttingen.

Se alle kjølebokser

Trenger du en særlig robust kjøleboks?

Alle våre kjølebokser er beregnet for transport og stadig håndtering, men de mer kostbare modellene er mer solide og tåler hardere bruk.

Hvis du vet det blir mye håndtering av boksen som et bagasjekolli, og at den kanskje i tillegg skal brukes i en hurtiggående båt, anbefaler vi at du velger i øvre prisleie på den størrelsen du skal ha.

Strømforbruk og multivolt

For de fleste er det viktig at kjøleboksen kan brukes på både 12 og 220 volt. Da kan du kjøle den ned før du reiser hjemmefra, og sette kjøleboksen over på 12v når du kommer i bilen eller båten. De aller fleste av våre kjølebokser går på både 12, 24 og 220 volt.

Når det gjelder strømforbruk er det store forskjeller på de ulike produktene. Uavhengig av hva produsentene oppgir har vi gjort en del egne tester på dette.

Eksempelvis kan de beste 40-50 liters boksene, som Isotherm og Dometic CFX klare seg på under 1A per time i snitt, etter at innstilt kjøletemperatur er oppnådd.

Velger du frysemodus og minus 18-20 grader, dobles forbruket. De rimeligste modellene i samme størrelse bruke nesten det dobbelte – nesten 2A i kjølemodus og 4A i frysemodus.

Har du begrenset med strøm vil du med andre ord ha stor glede av å velge en boks fra Isotherm eller en fra CFX-serien til Dometic.

Litt lite strøm i båten? Les disse artiklene i Magasinet: Litium forbruksbatterier uten tilpasninger
Stille strømforsyning med solcellepaneler

Behov for frys?

Mange av produktene våre kan også brukes som fryser, men vær obs på at ikke alle har kapasitet til å dypfryse, altså ned til minimum -18 grader. Les spesifikasjonene nøye dersom frysefunksjon er viktig.

Skal du bruke kjøleboksen til f.eks å fryse ned fisk vil vi sterkt anbefale at du bruker de modellene som oppnår lavest temperatur, siden disse kjøleboksene også vil fryse ned fisken raskest, som er viktig for å beholde kvaliteten.

Se alle kjølebokser med frysekapasitet

Vi har også modeller med to soner, som kan brukes til både frys og kjøl samtidig.

For mange som bruker kjøleboks i bil eller båt,  er det bare praktisk å ha den om bord når de er underveis. Når man kommer frem vil man ta med seg boksen inn på øya, eller frem til leirplassen. Da er denne portable strømforsyningen et ideelt produkt. Den kan drive en vanlig kjøleboks i 1-2 døgn og i tillegg brukes til mange andre formål:

Passiv kjøleboks

Vi har også et bredt sortiment i passive kjølebokser, altså godt isolerte kjølebokser som ikke bruker strøm.

For de som har behov for kjøling 1-2 døgn av gangen er en passiv boks med et islag i bunnen et godt alternativ. En passiv kjøleboks er vesentlig rimeligere og tåler veldig røff behandling, uten at du trenger å bekymre deg for skader på mekanikk og elektronikk.

Disse boksene egner seg også godt for generell oppbevaring av mat som ikke nødvendigvis trenger kjøling, eller som en stor transportkasse som beskytter innholdet godt.

Se alle passive kjølebokser

Var denne artikkelen nyttig?

Gi artikkelen 1 til 5 stjerner etter hvor nyttig du synes den var

Vi beklager at denne artikkelen ikke var nyttig for deg

Vi vil gjerne vite hva du synes vi kan forbedre!