Adresse

Peer Gynts vei 140
1598 Moss
Tlf: 69 25 09 60

Åpningstider

Mandag - Fredag  kl 0900 - 1600
Torsdag kl 0900 - 2100
Lørdag Stengt

Priser

Alle priser inkluderer moms.
Prisene gjelder også butikken i Moss.

Kartplottere

 Tilbake til produktene

Ti tabber du må unngå når du skal kjøpe kartplotter!

Historie

1. mai 2000 ble GPS-teknologien allment tilgjengelig på grunn av ett enkelt politisk vedtak i USA: Denne datoen skrudde Clinton-administrasjonen av det såkalte SAA-signalet. Dette signalet sørget for at militære GPSer hadde en nøyaktighet på noen få meter, mens sivile GPSer hadde et slingringsmonn på 200 meter.

I de siste åtte årene har GPS gått fra å være noe James Bond-aktig til å bli en naturlig del av enhver bil, båt og motorsykkel.

Hva er GPS?

GPS står for global positioning system, og består av 48 satellitter som roterer rundt jorda. Satellittene sender ut radiosignaler. "Radiomottakerne" heter GPS-mottakere, og ved hjelp av radiosignalene kan man bestemme sin egen posisjon hvor som helst på jorda, med få meters nøyaktighet.

OK, jeg forstår at GPS er nyttig. Men hvilken skal jeg velge?

Du har sikkert fått med deg at forbrukerelektronikk er "nesten gratis" nå til dags. Clas Ohlsson selger DVD-spillere til 199 kroner, du får en telefon med hver Corn Flakes-pakke du kjøper og solcelledrevne kalkulatorer gis bort i reklame.

GPS-mottakere koster fortsatt penger.

Men dagens GPS-mottakere er fantastiske duppeditter: Digre fargeskjermer gjør GPS-mottakeren enkel å lese, fantastisk detaljerte kart (som dessuten oppdateres et par ganger i året) gir småbåtentusiasten samme navigeringsgrunnlag som skipperen på hurtigruta, radar, ekkolodd og integrasjon mot motor gir brukeren funksjoner som for et par år siden var science fiction!

Bruk denne huskelista når du skal velge kartplotter. Vi vil guide deg rundt i GPS-jungelen og redde deg fra de verste tabbene du kan gjøre når du velger deg kartplotter til båten din.

Tabbe #1: For liten skjerm

Når det gjelder skjerm, gjelder bare én regel: Jo større skjerm – jo bedre! Ikke kjøp en bærbar GPS som er beregnet for bruk i skog og mark når du er ute etter en GPS til båten din!

GPS-mottakere har både sort/hvitt- og fargeskjermer i størrelser fra 2" til 12". Skjermer mindre enn 4" er en stor "no-no"!

Tabbe #2: For lyssvak skjerm

I motsetning til en PC skal en kartplotter brukes utendørs, gjerne i skarpt solskinn. En kartplotter som ser flott ut i butikken, kan være helt ubrukelig på båten.

Hvis du får demonstrert en kartplotter som ser helt fantastisk ut innendørs, bør du få en skriftlig garanti fra butikken om at du kan bytte den hvis den ikke duger utendørs.

På kvelden og om natten gjelder det motsatte prinsippet: Skjermen skal kunne "dimmes", eller settes i nattmodus, slik at ikke lyset fra kartplotteren svir i øynene.

Tabbe #3: GPS-mottaker er ikke innebygget i kartplotteren

Neida, en kartplotter behøver ikke å ha noen GPS-mottaker for at det skal være en kartplotter.

Spesielt gjelder dette større systemer. En del kartplottere forutsetter at du allerede har installert en GPS i masten.

Og da er det surt å montere kartplotteren, bare for å finne ut at den ikke tar imot et eneste satellittsignal!

Tabbe #4: GPS-mottakeren i kartplotteren er ikke klar for EGNOS

Uten EGNOS har GPS-mottakeren en feilmargin på 10-15 meter. Med EGNOS har GPS-mottakeren en feilmargin på 3-4 meter.

EGNOS er ikke noe som ligger langt fram i tiden, uansett hva enkelte GPS-selgere liker å fortelle deg: De fleste moderne GPS-mottakere er klare for EGNOS, og du skal kreve at GPS-mottakeren i kartplotteren din er EGNOS-klar.

Tabbel #5: Ekstern antenne kan ikke kobles til kartplotteren

Satellittene som sender GPS-signalene svever 36.000 kilometer over jorda. Absolutt alt mellom kartplotteren din og disse satellittene reduserer signalkvaliteten; skyer, tåke, regn, treverk, glassfiber, tøy, metall, plast, menneskekropper og alt annet.

Overbygget på en båt reduserer kvaliteten på GPS-signalene dramatisk. Derfor er det ofte helt nødvendig med en ekstern antenne på kartplotteren.

En ekstern antenne koster gjerne noen hundrelapper, og kan redde hele kartplotteren. Husk også at det skal følge med en lang nok kabel med antennen.

Tabbe #6: Kartplotteren leser ikke "ditt" sjøkart

De tre mest alminnelige sjøkarttypene for kartplottere kalles Bluechart (Garmin), Navionics og C-Map.

En kartplotter bruker alltid bare én spesiell type kart, og har du kjøpt en kartplotter er du bundet til én av de ovenfornevnte sjøkarttypene.

Når du velger kartplotter må du samtidig velge sjøkart. Gjør en totalvurdering, og velg den "pakkeløsningen" som passer best for deg.

Er du usikker på hva du skal velge, kan du spørre en erfaren forhandler.

Tabbe #7: Kartplotter med altfor treg prosessor

Har du noen gang brukt en treg kartplotter? Du kommer til å irritere vettet av deg hvis du kjøper en kartplotter med altfor treg prosessor.

Tenk deg at du får båten opp i fart og at kartet på skjermen til kartplotteren bare står og hakker, i stedet for å "flyte" framover.

Tabbe #8: Kartplotteren har ikke tilkoblingsmuligheter

Etterhvert som du blir varm i trøya har du kanskje lyst til å koble kartplotteren til en ekstern PC. Eller kanskje du finner ut at det hadde vært kjekt å koble kartplotteren til et ekkolodd?

Mange kartplottere kan ta imot signaler fra et eksternt ekkolodd og vise ekkoloddbildet i et eget vindu på skjermen.

En del kartplotteren kan også utvides til å ta imot signaler fra radar. Noen kartplottere kan også ta imot et video-feed fra videokamera.

Tenk på hvilke tilkoblingsmuligheter du muligens ønsker deg om ett år før du handler.

Tabbe #9: Gråimport

Lav dollarkurs gjør import fra utlandet til et fristende alternativ.

Dette fungerer bra for noen varer, men er du førstegangskjøper av kartplotter, kan det være greit å ha en norsk telefonnummer å ringe når det røyner på.

Husk også at reklamasjonsfristen i USA er 90 dager, mens vi i Norge har to års garanti og fem års reklamasjonsrett. Det betyr noe for avanserte, elektroniske instrumenter.

Når man kjøper noe fra utlandet kommer det også frakt i tillegg til prisen. Og på toppen av det hele kommer 25% merverdiavgift på både prisen og frakten.

Tabbe #10: Å tro at kartplotteren erstatter papirkart

Husk alminnelige papirkart! Kartplotteren kan slutte å fungere. Strømtilførselen kan slutte å fungere. Det er dessuten mye enklere å få oversikten når man har med seg store papirkart.

Tilbake til produktene